≫ 

Kako razumeti nacionaliste slovenske krvi i njihovo ponašanje na internetu

Nije ih lako razumeti, a ponekad ni razlikovati

  • 6

Gromoglasni klik po tastaturi, onlajn odbrana nacionalne časti i pozivanje protivnika da "dođe 'vamo, da mu neke stvari objasniš", sastavni su deo svih nacionalističkih sukoba na internetu.

Hrvatski maturanti slavili kraj škole sa ustaškim obeležjima: Srbi treba da budu deo Hrvatske, ako ne žele ko ih je*e (VIDEO)

A ove prepirke neretko su umotane u boje zastava slovenskih zemalja. Ništa više ne vole Srbi, Hrvati i Bosanci nego da Jugoslaviju dalje cepkaju na nekom forumu, dok na diskusiji pored Makedonci Grcima dokazuju svoje helensko poreklo. Slična je stvar i sa ostalim Slovenima, a argumenti nekad toliko  međusobno zaliče, da postane teško razlikovati jednog nacionalistu od drugog.

Zato je najveće plemensko onlajn stecište Slovena, sajt Slavorum, pripremio vodič za različite tipove nacionalista, na čiju ćete virtuelnu oštricu naleteti kad-tad.

Evo kako da nacionaliste slovenske krvi prepoznate na internetu i sortirate prema prema narodnosti:

KO JE SRBIN

Vrlo je ponosan. Ne može da odredi koga više mrzi - Hrvate, Bosance, Albance, Amerikance, Bugare, Turke ili svoje levo orijentisane sunarodnike. Krivi Hrvate, Bosance, Bugare i Slovence zbog toga što nisu Sloveni, ali istovremeno tvrdi da su Hrvati, Bosanci, Bugari i Slovenci smo malo drugačiji Srbi - što znači ili da su svi Sloveni ili da ni Srbi nisu Sloveni.

Ne zna s kim pre da se svađa Foto ilustracija: Telegraf/ Aleksandra Kostic

Orilo se "Oj, Kosovo, Kosovo" u Jerusalimu na Veliki petak, pesma se nadvijala nad krstovima (VIDEO)

Kada se napije, cela planeta je srpska, pa čak i Rusija. Stalno ima osećaj da su ga svi izdali, no ne čini ništa da popravi svoje međunacionalne odnose. Sanja o tome da postane neki Južnoslovenski Rus, ali ne može da bude Rus, jer Rusi su Srbi i ko su onda, dođavola, Sloveni ako su svi Srbi??? Ma ovo mu više nema smisla. Iskuliraće se dok ne smisli neku novu ideologiju.

KO JE HRVAT

Vrlo je ponosan. Voli svoju zemlju i ona mu je jedina svetinja. Mrzi Jugoslaviju, svaki njen pomen i pokušava da pobegne od tog bivšeg identiteta što više može. Voli sve što je hrvatsko, kao na primer hrvatski jezik, koji je deo porodice južnoslovenskih jezika, ali na to će da zažmuri, jer rekli smo "ništa (južno)slovensko ne dolazi u obzir!!!".

Foto ilustracija: Telegraf/ Aleksandra Kostic

Takođe voli svoju istoriju, ali samo onu od 1991. godine, jer kad pogleda unazad vidi sebe kako dva puta sedi u Jugoslaviji, nailazi na istorijske ličnosti poput prvog pan-slaviste Juraja Križanića ili čak svoje arheološke ostatke posute po Ukrajini i Poljskoj. Ali ne, on nije Sloven, jer Srbi kažu da su oni Sloveni, a on ne može da bude Sloven ako su to Srbi! Može da bude Iranac, Rimljanin ili Got, ali nikako Sloven...

(I onda se preseli u Irsku)

KO JE SLOVENAC

Vrlo je ponosan - i veoma ogorčen jer zna da je bolji od Srbina i Hrvata, a opet oni ga nekako uvek zasene. Oseća da je nad njima superioran (pomalo superioran kao Nemac) i gleda na Srbina i Hrvata kao na seljake, sve dok se svi ne ujedine u jednu državu, pa ga ta dvojica opet ostave u senci.

Njegov travnjak je savršeno pokošen, njegova ograda sveže obojena, kuća u mirnom i lepom kraju - sve je to bolje u odnosu na one "južnoslovenske divljake od suseda", ali nekako on ne može da bude dominantiji od njih! U suštini, Slovenac je dobar lik. Čak i kada je nacionalista, uvek je pomalo jugonostalgičan i nedostaju mu njegova dva brata... Sve dok se sa njima ne sretne i oni mu ponovo ne izazovu gorčinu.

KO JE MAKEDONAC

Vrlo je ponosan - i tvrdoglav, redovno se svađa sa Grcima oko imena Makedonija. Ne želi da izgubi internet raspravu sa Grcima, pa svuda kači statue Aleksandra Makedonskog, nosi kostime iz doba helenizma, tvrdi da potiče "baš od tih Makedonaca". Ali u srcu zna da je Sloven, samo nema nameru da to prizna Grcima i pusti ih da pobede. Ma, ako treba otići će i kod plastičnog hirurga da zaliči na Aleksandra. Jer on je Makedonac od Aleksandrije!

Helenski Sloven ili Slovenski Helen??? Foto ilustracija: Telegraf/ Aleksandra Kostic

KO JE BOSANAC

Vrlo je ponosan. Zbog svoje vere mnogo voli Turke  i zove ih braćom, ali lepše mu je da živi sa Srbima i Hrvatima, jede svinjetinu, pije alkohol i prosto uživa u Balkanu. Dok upravlja zemljom u kojoj žive tri naroda oseća se kao Tito: želi da bude nacionalita pred drugim Bosancima, ali istovremeno želi da bude Tito, kako se sve troje ne bi poubijali.

U tački je pucanja i nema pojma šta da radi sa svojim životom. Nada se da će EU ili Ameri utrčati da reše njegov problem i skinu mu jaram s vrata.

KO JE RUS

Vrlo je ponosan. Zbog svog nacionalizma nije baš siguran da li da se oseća i ponaša kao Sloven... Jer Ukrajinci su takođe Sloveni, a i Poljaci... I Slovaci, Hrvati i Česi, a on  ne zna šta da misli o svima njima. Babuška mu je rekla da je Sloven, ali je pročitao da su Rusi bili germansko pleme Vikinga, tako da je potpuno zbunjen.

 
A post shared by Slavorum (@slavorum_official) on

Život ga je načinio zanimljivom mešavinom ruskog nacionaliste i sovjetskog markiste - on je živi oksimoron. Na kraju shvati da ima nuklearno oružje, te da može da bude oksimoron koliko mu duša ište i da ga boli uvo šta misle drugi. Nada se da će opet postati supersila kakav je bio SSSR, a u tom slučaju ne želi baš da bude mnogo Sloven. To mu ostavlja mesta da bude opet markista pa da lepo stavi ostale slovenske i ne-slovenske narode pod svoju vlast, baš kako to sada rade Ameri.

KO JE BUGARIN

Vrlo je ponosan - na svoje bugarsko nasleđe. Zbog uvrnute veze sa Srbima i Makedoncima ponekad ne želi da bude Sloven. No, onda pogleda na svoje južne susede Turke i odjednom mu ponovo prorade slovenski geni. Zatim se ponovo seti istorije sa slovenskim narodima i nimalo mu nije po volji da bude pod kontrolom čika Staljina i Sovjetske Rusije. Da bi uprostio stvari, samo se fokusira na svoja anti-makedonska osećanja i zbog toga se oseća dobro.

A možda se i ne razlikuju toliko? Foto: Tanjug/AP

KO JE UKRAJINAC

Apsolutno je ponosan. Mada nikada nije bio toliko ponosan što je Ukrajinac, sve dok nije izgubio Krim. Pre samo nekoliko godina ceo mu je život bio u Rusiji - tamo je išao da sklopi posao, upozna buduću ženu, kupuje, ogreje se na ruski gas. Ali sada, kada je Krim izgubljen, on je toooooooooliko ponosan što je Ukrajinac i on je toooooliki rodoljub da mu je jedina želja - da se priključi levo-liberalnoj Evropskoj Uniji.

Voli da nosi nemačke uniforme iz Drugog svetskog rata, mrzi Ruse i nije siguran želi li i dalje da bude Sloven, ako su Rusi Sloveni (osim toga, nemačka uniforma mu baš dobro stoji). Ali avaj, Nemci više ne nose te uniforme i iza leđa mu grade gasovod "Severni tok", dok ga tapšu po ramenu.

KO JE SLOVAK

Vrlo je ponosan. Ah te njegove slavne Tatre i slavna istorija Velikomoravske kneževine! Nego šta! Uvek ispod oka gleda na Čehe, svoje bogatije slovenske susede. U javnosti je OK sa Česima, ali sam u mraku sanja o tome da porazi njihovu ekonomiju. Imao je on i svojih "svetlih" trenutaka - za vreme Drugog svetskog rata kada je Češka aneksirana i on je bio sam na mapi, nezavisan i jak, ali to nije potrajalo i opet je završio u Čehoslovačkoj.

KO JE POLJAK

Vrlo je ponosan. Prvo ga iznerviraju Nemci, a onda ga iznerviraju Rusi. Dok se svađa i s jednima, i s drugima, stignu američke demokrate, pa mu i oni prošetaju po živcima. Konačno pronađe malo mira u svojoj veri, ali onda papa odluči da bude liberalan, pa ga i on razbesni. Zatim shvati da svoj identitet treba da traži u slovenskom katoličanstvu, ali ni to baš nema mnogo smisla: Slovaci i Česi su mu samo susedi - njegova prava ljubav je Mađarska. Na kraju se od svih distancira i odbija da priča sa strancima... Sve dok ne vidi nekog Mađara, jer tada se u njemu jave pomalo homoerotska osećanja, pa shvati da je sve vreme i on sam bio liberalan.

KO JE ČEH

Nije baš siguran da li da bude ponosan ili da ga boli uvo. Kao i Sloven, oseća se da je pomalo Nemac, ali iz nekog razloga Nemci ga ne vole i uvek pokušavaju da ga namagarče, tako da nije siguran da li da se ponovo sprijatelji sa Slovacima. Nije nešto ponosan na to što je Sloven, ne ceni više ništa, totalni nihilizam i ateizam, ali opet Slovaci su najbolji drugari koje je imao u celom svom životu! I Pan-slovenski kongres u Pragu najsvetlija je tačka u njegovoj istoriji, kada je on bio centar slovenskog sveta! Malo zbunjen, odluči da otvori Pilsner i da ni o čemu ne brine do kraja večeri. Takođe se loži na zastave, pa je kidnapovao čehoslovačku. Čileanska zastava je njoj slična, tako da će verovatno prisvojiti i tu.

KO JE BELORUS

Postoje neke tvrdnje da Internetu ima Belorusa, ali ispostavilo se da su to samo legende. Slavorumaši nikada nsiu naleteli ni na jednog.

KO JE CRNOGORAC

Spava. Mrzi ga da se svađa i bije. Hoće da ga svi ostave na miru.

(D.D.S./Slavorum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Dejan

    28. maj 2018 | 08:36

    Sve sama srpska plemena sem bugara i arnauta !

  • MISIRAC

    28. maj 2018 | 13:15

    Ne mešajte nacionalizam i šovinizam.Svi bi mi trebali biti nacionalisti sto znači voleti svoje a poštovati tuđe.Šovinista je nešto što ne valja i što voli samo svoje a nipodaštava i mrzi sve druge

  • Ocim

    28. maj 2018 | 15:40

    Bog nije stvorio nacije, a oni se cesce pozivaju na boga nego neki drugi,naprimer,Jugosloveni.A ako malo samo malo zagrebemo unazad,nekoliko stotina vekova,da ne idemo na milenijume,videcemo koje sve kome pravio decu i na koji nacin smo menjali nacije,v ide cemo da je to prazna pricala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA