Lansiran satelit koji može da bude ključni korak ka nepoznatoj tamnoj strani Meseca (VIDEO)

Agencija navodi da se Kina nada da će postati prva zemlja koja će izvesti meko spuštanje sonde na dalju stranu Meseca, koja je poznata i kao tamna strana zato što je okrenuta suprotno od Zemlje i relativno je nepoznata

  • 2

Kina je danas lansirala u svemir relejni satelit koji će olakšati komunikaciju kontrolora na Zemlji sa lunarnom misijom koja bi kasnije ove godine trebalo da spusti svemirsku letelicu na tamnu stranu Meseca.

AP prenosi da je kineski Nacionalni astronautički biro na sajtu objavio da je satelit "Chuećiao", odnosno "Most od svraka" nazvan tako po drevnoj kineskoj narodnoj priči, upućen u svemir pomoću rakete "Dugi marš-4C" iz centra za lasniranje satelita Sičang u jugozapadne pokrajine Sečuan.

Kineski satelit preti da udari u Zemlju: Evo koji delovi sveta su najugroženiji

Agencija navodi da se Kina nada da će postati prva zemlja koja će izvesti meko spuštanje sonde na dalju stranu Meseca, koja je poznata i kao tamna strana zato što je okrenuta suprotno od Zemlje i relativno je nepoznata.

Sinhua je prenela da je menadžer projekta Džang Lihua izjavila da je ovo lansiranje "ključni korak" u misiji koja i dalje mora da prevaziđe druge izazove poput višekratnog prilagođavanja sopstvene orbite, kako bi "zakočila" u blizini Meseca i iskoristila njegovu gravitaciju.

VIDEO: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Putin R.S

    21. maj 2018 | 14:33

    Sve je poznato na mesecu samo NASA pravi budale od nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA