Škola zaglupljuje ljude: Bogati biznismeni podelili savete mladima

Decu uče da polažu ispite umesto da razumeju koncepte i proširuju vidokrug

  • 4

Najbolji savet koji mogu da dam svakome ko želi da započne biznis jeste da zanemari ono što je učio u školi, kaže Tim Čen, jedan od osnivača i glavni izvršni direktor sajta za finansijsko savetovanje "NerdWallet".

Uzgajanje kunića je unosan biznis: Zarada po zecu od 3 kilograma je 3 evra, a evo koliko malih donese jedna ženka

Kako je za CNBC rekao svršeni student Univerziteta Stanford, koji je sa 800 dolara pokrenuo biznis i čija kompanija danas vredi pola milijarde, "škola vas samo zaglupljuje ako želite da stvorite uspešnu kompaniju".

- Problem je u tome što definiše mali skup parametara koji su vam potrebni da biste bili uspešni - objašnjava Čen, koji je uveren da se u obrazovanju pridaje previše značaja ispitima, umesto da se razvija sposbnost kreativnog mišljenja.

- Mislim da je to osnovni razlog što su mnogim pametnim ljudima isprali mozak, zbog čega su postali neverovatno loši u poslovanju i rešavanju problema - dodao je Čen.

Tim Čen Foto: nerdwallet.com

On, takođe, smatra da škola može "užasno da unazadi" ljude, zato što ispiti uče studente da posmatraju uspeh crno-belo, umesto da neuspeh vide kao priliku da nešto nauče.

- Ako se posle neuspeha zapitate: "Zašto nije uspelo?", brzo ćete se popraviti - kaže Čen.

Nasuprot tome, ako započnete biznis i svaku prepreku doživljavate kao poraz (kao kada padnete na ispitu), pomislićete: "Ovo sigurno znači da sam loš u nečemu, ili da je problem nerešiv", smatra Čen.

Britanski milijarder i osnivač Grupe "Virdžin" Ričard Brenson ima slično mišljenje.

Uprkos pričama o milijarderima koji nisu završili školu, istina je da svršeni studenti u proseku imaju više šanse da se zaposle i više zarađuju od onih koji nisu diplomirali Foto-ilustracija: Profimedia

- Decu uče da polažu ispite umesto da razumeju koncepte i proširuju vidokrug - napisao je u blogu u januaru ove godine.

Milijarder Voren Bafet smatra da se "najbolje obrazovanje stiče ulaganjem u sebe, ali da to ne znači nužno koledž ili univerzitet".

Čen ipak smatra da ljudi treba da se obrazuju, kako bi naučili "mnoštvo osnovnih veština".

Uprkos pričama o milijarderima koji nisu završili školu, istina je da svršeni studenti u proseku imaju više šanse da se zaposle i više zarađuju od onih koji nisu diplomirali.

Studija iz 2017. analizirala je obrazovanje više od 11.700 američkih "lidera" - od direktora najuspešnijih kompanija do članova američkog Kongresa - i pokazala da je 94 odsto njih završilo fakultet.

(Telegraf.rs/cnbc.com )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Rat je mir! Sloboda je ropstvo!

    28. maj 2018 | 06:45

    Neznanje je moc! Napisa Dzordz Orvel davnih cetrdesetih godina u njegovom romanu 1984. Njegova teorija je realnost danasnjice.

  • broflovski

    28. maj 2018 | 07:43

    To i mogu da konstatuju samo bogati, isprazni,frivolni,prizemni, uskoumni biznismeni lo[eg ukusa...

  • Valjevac

    28. maj 2018 | 06:16

    Deca iz prvog razreda imaju sest casova,sta ce im toliko boze sacuvaj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA