Muškarac stradao u eksploziji vulkana, veliki kameni blok pao mu direktno na grudi: Ovo se dogodilo 79. godine, njegov skelet je danas pronađen (FOTO)

Arheolozi nisu pronašli lobanju žrtve

  • 2

Zvaničnici arheološkog lokaliteta Pompeja saopštili su da su došli do novog otkrića, skeleta muškarca pogođenog ogromnim kamenom dok je pokušavao da pobegne od erupcije vulkana Vezuv 79. godine.

Lavina užarenog gasa, pepela i kamenja sručila se na nesrećnu životinju brzinom od 300 kilometara na sat: Bila je mrtva u trenutku (VIDEO)

Erupcija Vezuva desila se 79. godine, Foto: Tanjug/AP
Arheolozi nisu pronašli lobanju žrtve, Foto: Tanjug/AP

Zvaničnici Pompeje objavili su fotografiju skeleta, a na njemu se nalazi veliki kameni blok koji je, kako se veruje, pogodio grudi žrtve tokom erupcije Vezuva u kojoj su nestali antički gradovi Pompeja, Herkulanum i Stabija, a hiljade ljudi je poginulo.

IZUZETNO OTKRIĆE

Skelet je pronađen tokom nedavnog iskopavanja i veruje se da je u pitanju muškarac star 35 godina koji je nastradao u eksploziji.

Arheolozi nisu pronašli lobanju žrtve. Prema rečima zvaničnika, taj čovek je imao poteškoće s hodanjem, što je otežalo beg. Generalni direktor arheološkog lokaliteta Masimo Osana rekao je da je u pitanju "izuzetno otkriće" koje doprinosi stvaranju bolje "slike istorije i civilizacije tog doba".

Veliki kameni blok je pogodio grudi žrtve, Foto: Tanjug/AP
Pompeja je dobro očuvana ispod vulkanskog pepela i lave, Foto: Tanjug/AP

Pompeja je dobro očuvana ispod vulkanskog pepela i lave, pa je ostala kao svedočanstvo o životu i kulturi Rimljana tog vremena.

Grad Pompeja, južno od današnjeg Napulja, osnovan je u šestom veku pre nove ere i tokom 700 godina do erupcije vulkana Vezuv koji ju je zatrpao pepelom, spalio i okamenio, tu su živeli Samniti, Grci, Etrurci i Rimljani.

Pompeju je Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) 1997. godine stavila na listu svetske baštine.

VIDEO: Vulkan guta ostrvo na Havajima

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA