≫ 

Moskovski metro zovu "podzemnom palatom": Važi za jedan od najlepših na svetu, ali krije i jednu tajnu (FOTO) (VIDEO)

Sa 12 linija, 214 stanica i 364 kilometara metro ne planira da stane. Do 2020. godine bi se trebao dobiti još 76 stanica

  • 1

Moskovski metro jedan je od najlepših zahvaljujući ornamentima, mozaicima, mramoru i detaljno ukrašenim kolonadama zbog čega se često naziva i "Podzemnom palatom". Taj je železnički "muzej“ burne ruske prošlosti raskošno osmišljen u čast Staljinu i partiji.

Staljin je za izgradnju Metroa 1 odabrao najbolje arhitekte i umetnike. Njihov zajednički rad rezultirao je spojem klasicizma, baroka i realizma kojima se odala počast najznačajnijim ličnostima, revoluciji, uspesima u sportu… Podzemni div ne prestaje da raste.

Sa 12 linija, 214 stanica i 364 kilometara metro ne planira da stane. Do 2020. godine bi se trebao dobiti još 76 stanica.

Njega krase predivni ornamenti Foto: Guliver/Ian Walton/Getty Images

Kofer pokosio ljude na pokretnim stepenicama, svi se plaše kako bi to izgledalo da se desi baš njima (VIDEO)

Duboko ispod zemlje navodno postoji i Metro 2. Javna tajna o podzemnoj moskovskoj železnici sagrađenoj u doba početka hladnog rata i dalje izaziva kontroverze.

Savezna služba bezbednosti Ruske Federacije nije niti potvrdila niti opovrgnula postojanje železnice Metro 2 koja se navodno nalazi na dubini od 50 do čak 200 metara ispod zemlje, označena KGB-ovim kodnim imenom D-6.

Navodno povezuje Kremlj sa sedištem Savezne službe bezbednosti Ruske Federacije, kao i  aerodromom Vnukovo i podzemnim gradom Ramenki. Krakovi linija dopiru daleko izvan Moskve spajajući lokacije od nacionalne važnosti. Neki smatraju da vode do tunela koji prekrivaju veliki deo Rusije.

Moskovski metro Foto: Guliver/Ian Walton/Getty Images

Tokom izgradnje se nisu postavljala pitanja koja bi mogla nekoga da koštaju glave, ali danas se povremeno javljaju svedoci koji javno govore kako su učestvovali u izgradnji ovog kompleksa. Međutim, konkretnih dokaza o postojanju Metroa 2 još uvek nema.

(Telegraf.rs/Punkufer.dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Nikolas

    4. jun 2018 | 12:36

    ZASTO BI TO MORALA BITI TAJNA AKO U MOSKVI POSTOJI METRO 2 IZ PERIODA HLADNOG RATA KADA SE ZNA DA AMERI IMAJU NA 37 PARALELI ISPOD ZEMLJE U NIZU CITAVE GRADOVE U SLUCAJU NUKLEARNOG RATA OD JEDNE OBALE OKEANA DO DRUGOG OKEANA!!! SADA JE POCEO 2 HLADNI RAT I VERUJEM DA SU SE RADOVI NASTAVILI !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA