≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najskuplja je 2.000 dinara dok najjeftinija nije ni 100 dinara

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vlade širom sveta trude se da podizanjem cena odvrate pušače od tog poroka, a nije teško shvatiti zašto, s obzirom na to da pušenje uzrokuje niz zdravstvenih problema, među kojima su najčešći rak ili bolesti srca

  • 25

Svedoci smo činjenice da cene cigareta postaju sve više, ali kako se čini, malo ko je spreman da odustane od pušenja.

Vlade širom sveta trude se da podizanjem cena odvrate pušače od tog poroka, a nije teško shvatiti zašto, s obzirom na to da pušenje uzrokuje niz zdravstvenih problema, među kojima su najčešći rak ili bolesti srca.

>>> U 20. veku više je ljudi umrlo od pušenja nego u I i II svetskom ratu zajedno: Svakog minuta u svetu zapali se 11 miliona cigareta (FOTO)

U Australiji paklica Marlbora košta skoro 2.000 dnara - Foto: Tanjug/AP

Po tom pitanju, Australija je apsolutni lider, jer za paklicu Marlboro cigareta treba izdvojiti 16,8 evra, odnosno skoro 2.000 dinara! U stopu je prati Novi Zeland, gde je za isti brend cigareta, potrebno izdvojiti 14,9 evra.

Iako su do sada u Americi cigarete bile znatno jeftinije u odnosu na Australiju, izgleda da se situacija menja i tamo, jer je gradonačelnik Njujorka, Bil de Blasio, podigao cene, pa sada standardna paklica, umesto doskorašnjih 8,5, košta 11 evra.

S druge strane, zemlja u kojoj su cigarete najjeftinije definitivno je Kazahstan, jer je tamo za paklicu Marlbora potrebno izdvojiti 0,9 evra, odnosno tek nešto više od 100 dinara.

Cigarete su jeftine i u Vijetnamu, Ukrajini, Filipinima i Pakistanu, gde je za paklicu Marlbora potrebno izdvojiti oko jednog evra.


Pušenje uzrokuje niz zdravstvenih problema, među kojima je najčešći rak - Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Theeradech Sanin

Za sve pušače koji žele da otputuju ili da se odsele u Australiju, imamo loše vesti, jer su tamošnje vlasti najavile da će cigarete postajati sve skuplje i skuplje, zahvaljujući povećanju troškova duvana od 12,5 odsto.

Zapravo, Australija se nalazi na trećem mestu na svetskim rang listama najskupljih zemalja za kupovinu cigareta, alkohola i droga. Na vodećim pozicijama su Japan i Novi Zeland.

Kad je reč o evropskim zemljama, cigarete su najskuplje u u Norveškoj, gde je za paklicu Marlbora potrebno izdvojiti 11.58 evra, odnosno nešto manje od 1.400 dinara. Po cenama je prate Irska, Velika Britanija i Island, gde su cene niže do jednog evra.

Ukrajina, koja se nalazi na listi najjeftinih zemalja u svetu, na prvom je mestu kada je reč o ceni cigareta u Evropi. Slede je Belorusija, Moldavija i Rusija, gde cena varira između 1,18 i 1,66 evra.

U Evropi su najskuplje cigarete u Norveškoj - Foto-ilustracija: pixabay.com/geralt, freeimages.com/Pierre Amerlynck

Srbija na listi evropskih zemalja zauzima 32. mesto i spada u države u kojima su cigarete jeftinije.

Kada je reč o zemljama regiona, cigarete su najskuplje u Sloveniji, gde je za paklicu Marlbora potrebno izdvojiti četiri evra, a najjeftinija je Makedonija gde je za iste cigarete potrebno 1,95 evra.

U Crnoj Gori paklica Marlbora košta 2,55 evra, u BiH 2,56, a u Hrvatskoj 3,52.

Ukoliko želite da otputujete u neku mediteransku zemlju, treba da znate, da u zavisnosti od zemlje, paklica Marlbora košta između 2,41 i 5,6 evra. U ovom slučaju najjeftinije su cigarete u Albaniji, gde koštaju 2,41 evra, potom u Turskoj - 2,42, u Grčkoj 4,20, a na Kipru 4,70. Najskuplje su u Španiji, Italiji i na Malti. U Španiji vem je za paklicu Marlbora potrebno pet evra, u Italiji 5,2, a na Malti 5,6 evra.

Pogledajte video:

VIDEO: Carinici vade cigarete iz krova kamiona

(M.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ja motam i uzivam

    5. jun 2018 | 20:46

    E zato ja motam. Na crno kupim duvan, a drzava moze da....

  • V

    7. jun 2018 | 12:08

    Zasto ne prevedete cenu u radnim satima koliko je potrebno da se zaradi ta paklica i doci ce te do toga da su kod nas daleko skuplje nego kod njih. Prevedeno na prost jezik verovatno smo naj skuplji smo. Pakla marlbora malo vise od 2 radna sata u Norveskoj 2 radna sata oko 25€ po tome smo vise od 2x skuplji.

  • Kosovka

    6. jun 2018 | 07:30

    Svaki dan ratujem s Jocanom skupee cigare bacaj toooo...Jok ni da cuje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA