≫ 

Brodovi koji su se našli u blizini ovog ostrva nestali bi za tren oka: Na ovom mističnom mestu se nasukalo 1.000 lađa (FOTO)

Plitka voda oko arhipelaga, nepredvidljive vremenske prilike kao i manjak svetionika u 18. i 19. veku bili su kobni za brojne brodove

  • 0

Izolovana Magdalenska ostrva deo su zaliva Sen Loren u Kanadi, koji se sastoji od sam većih i nekoliko manjih ostrva. Za njih kažu da su "dom brodoloma" jer se tamo nasukalo između 500 i 1.000 brodova.

Oni su smatraju sastavim delom kanadske pokrajine Kvebek.

Skinule se u donji veš i rešile da se provedu: Erotski ples službenica granične kontrole postao internet senzacija (VIDEO)

Brodovi koji bi se iz bilo kog razloga uputili iz Evrope u Kvebek, uglavnom bi iskusili istu sudbinu: iznenada bi skrenuli s puta i našli se nasukani na peščanim plažama i plitkim vodama ostrva Magdalen.

Izolovana su i teško dostupna Foto: Flickr/Brian Burke

Magdalen je izolovan usred zaliva, a njegov arhipelag ima oblik udice. Plitka voda oko arhipelaga, nepredvidljive vremenske prilike kao i manjak svetionika u 18. i 19. veku bili su kobni za brojne brodove.

Pretpostavlja se da se u to vreme ovde nasukalo od 500 do 1.000 brodova koji su iz Kanade plovili za Evropu.

Tokom samo jedne oluje potopljeno je 48 lađa.

Na njima žive potomci preživelih Foto: Flickr/Brian Burke

Veliki broj članova posade nastradao je u ovom delu sveta, a oni koji su preživeli naselili su se na ostrvo.

Na Magdalenskim ostrvima danas živi nešto više od 12.000 stanovnika, uglavnom potomci preživelih iz nekadašnjih brodoloma. Neke kuće na ostrvima napravljene su od drvenih dasaka sa lađa i od drugih spasenih materijala nakon brodoloma.

Većina stanovnika govori francuski jezik, ali ima i stanovnika kojima je maternji engleski, a koji uglavnom potiču od preživelih ljudi iz Engleske, Irske i Škotske.

Govore se francuski i engleski jezik Foto: Flickr/Brian Burke

Mnogi od brodova koji su se nasukali na ovim ostrvima su sakriveni na dnu mora u različitim stanjima raspadanja, a uglavnom jedino što ostane od njih su delovi drveta. Nekoliko olupina brodova je i dalje vidljivo s plaže, poput broda grčkog brodovlasnika Aristotela Onazisa, čiji se brod nasukao na Magdalen ostrvima 1963. godine.

Ostrva Magdalen su mesto neverovatnih kontrasta: sunčani dan može brzo da se pretvori u oluju, a lepota mora brzo da postane opasnost, pogotovo tokom ribolovačke sezone.

VIDEO: Ovim putevima se ređe ide jer oni zahtevaju hrabrost

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA