Francuskinja (19) džogirala duž obale, pa je slučajno prešla iz Kanade u SAD: Onda je počelo 15 dana prave drame (FOTO)

Neprijatno iznenađena, bez ličnih dokumenata kod sebe, objasnila im je da je Francuskinja, da ima vizu za Kanadu i da je prešla granicu "a da toga nije bila svesna"

  • 10

Francuskinja Sedela Roman (19) slučajno je, dok je džogirala plažom u Vajt Roku - kanadskom gradu na samoj granici sa američkom saveznom državom Vašington - prešla na teritoriju SAD, zbog čega je 15 dana bila pritvorena u američkom centru za migrante.

- Kad se setim toga, pomislim - zar je moralo sve to da se desi ni zbog čega. Moja priča je pomalo neverovatna - kaže danas mlada žena prisećajući se nemilog događaja, koji se dogodio 21. maja, prenosi kanadski kanal CBC.

Sedela Roman iz francuskog grada Brijansona je, nakon što je diplomirala, odlučila da ode u Vajt Rok, gde joj živi majka, kako bi učila engleski jezik, prenose francuski mediji.

Prenosila dečku fudbalsku utakmicu, dok on ne stigne kući: Njene poruke obišle su ceo svet (FOTO)

- Bio je neradni dan i, pošto mi majka nije radila, otišle smo na plažu sa mojom mlađom sestrom... Predveče sam krenula na džoging, a kada sam stigla do kraja plaže videla sam da plima nadolazi - priča ona.

Potom je, kaže, krenula stazom sa koje je mogla da fotografiše pejzaž pre nego što se vrati, ali su je u tom trenutku dva američka agenta zadužena za nadzor granice optužila da je ilegalno ušla u SAD.

Neprijatno iznenađena, bez ličnih dokumenata kod sebe, objasnila im je da je Francuskinja, da ima vizu za Kanadu i da je prešla granicu "a da toga nije bila svesna".

Agenti su joj, međutim, rekli da ne mogu da je puste i odveli je u neku zgradu gde su joj uzeli otiske pristiju i oduzeli lične stvari.

Devojka je provela 15 dana u zatvoru Foto: Facebook

- U tom trenutku sam počela da se bojim. Imala sam utisak da sam opasni kriminalac - priseća se ona.

Dozvolili su joj da telefonira majci, koja je najpre pomislila da je reč o neslanoj šali, ali joj je američki agent objasnio o čemu se radi.

Sedelu Roman su zatim odveli u pritvorski centar u Takomi, gde je, kaže, doživela šok.

- Našla sam se u zatvoru. Tamo smo bili stalno zatvoreni, a u dvorištu se nalaze psi i bodljikava žica - kaže ona.

Petnaest dana je, kako navodi, provela u velikoj prostoriji sa 60 kreveta naslaganih jedan na drugi i stotinak migranata.

Čim je prešla granicu, policija ju je odmah uhapsila Foto: AP/Tanjug

- Pokušavali smo da jedni drugima pomognemo, atmosfera je bila dobra. Kada sam videla ljude iz Afrike i drugih zemalja koji su zatvoreni jer su pokušali da pređu granicu, moje iskustvo je postalo manje strašno - kaže ona.

Iako joj je majka ubrzo donela pasoš i vizu, Sedela nije odmah puštena, iz administrativnih razloga.

- SAD su pokušale da stupe u kontakt sa Kanadom kako bi dobile više informacija o meni. Međutim, pošto nisam kanadska državljanka, to je potrajalo - objašnjava ona.

Napokon je oslobođena 6. juna i vratila se u Kanadu, pre nego što je, posle nedelju dana, otputovala nazad u Francusku.

Mlada Francuskinja nije predmet krivičnog gonjenja, ali joj je zabranjen boravak u SAD. Sedela smatra da je reakcija američkih vlasti bila preterana.

- Razumem da žele da se zakon poštuje, ali ja ništa nisam uradila. To je bila obična greška - ističe ona, uz zaključak da je ovo iskustvo promenilo njeno mišljenje o migrantima i da ih sada bolje razume.

VIDEO: Lepotica na plaži pokazala šta zna sa šipkom

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Misko Genija

    24. jun 2018 | 13:48

    Zivim u USA 20 godina I gledam kako se srozava iz dana u can. Nekad cool drzava, Danas jadna, politicki korektna, auto-cenzurisana I izbezumljena od straha od buducnosti

  • Neymar

    24. jun 2018 | 13:34

    Amerika Amerika zemlja velika, ali metar moga sela Amerika cela..

  • Ostoja

    24. jun 2018 | 14:56

    Dobro je prosla. Mogli su je izresetati, jer im se ucinilo da ima bombu u rukama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA