Izmerena najniža temperatura ikada na Zemlji, čak -98 stepeni Celzijusa

Iako je Antarktik jedan od najhladnijih lokaliteta na planeti, čini se da se neki delovi zagrevaju

  • 4

Naučnici su u utorak objavili da su zabeležili najnižu temperaturu na Zemlji ikada, javlja Anadolu Agency (AA).

Koristeći satelitske podatke, istraživači su otkrili da je u nizu dolina u ledenom pojasu na istočnom delu Antarktika dostignuta temperatura od minus 98 stepeni Celzijusa.

Ovi gradovi će biti potopljeni ako se ovim tempom nastavi otapanje leda na Grenlandu! Jedan je u blizini Srbije!

Naučnici, koji su objavili svoja saznanja u časopisu “Geophysical Research Letters”, kažu da je ova temperatura verovatno najniža moguća na Zemlji.

- U ovoj oblasti vidimo periode neverovatno suvog vazduha, što omogućava toploti iz snega da lakše odlazi u svemir - rekao je vodeći istraživač Ted Skambos iz Nacionalnog centra za podatke o snegu i ledu sa Univerziteta Kolorado-Boulder.

U jednom delu su ispod leda pronašli i vulkan Foto-montaža: pixabay.com, Profimedia/Alamy

Pošto je nemoguće instalirati meteorološku stanicu na tom području, Skambos i njegov tim su pogledali satelitske podatke od 2003. do 2016. godine kako bi videli koliko je hladno u tom području.

Iako je Antarktik jedan od najhladnijih lokaliteta na planeti, čini se da se neki delovi zagrevaju. Druga grupa naučnika objavila je da su otkrili aktivni vulkan ispod ledenih bregova na Antarktiku.

Vulkan nije vidljiv, a naučnici su shvatili da postoji, jer su izmerili visok nivo vulkanskih gasova u obližnjoj morskoj vodi.

Klimatske promene su i više nego očigledne Foto: Wikimedia Commons/Jason Auch

Međunarodni tim istraživača izjavio je da vulkan pomaže u topljenju Pine Islanda, glečera na zapadnom delu antarktičkog kontinenta. Naučnici su takođe naveli da je globalno zagrevanje glavni faktor, ali da vulkan dovodi do još nestabilnije situacije.

- Klimatske promene izazivaju najveći deo topljenja glečera koje posmatramo, a ovaj novootkriveni izvor toplote ima još uvek neutvrđeni efekat, jer ne znamo kako se ova toplota distribuira ispod ledenog pojasa - rekao je vodeći istraživač Bris Lose sa Univerziteta Roud Ajlend.

VIDEO: Sela oko Valjeva ubio grad, kao da je pao sneg u maju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA