Čeljusti vrebaju u Mediteranu: Posle 30 godina snimljena velika bela ajkula (FOTO)

Vest da je u tom delu Sredozemnog mora uočen odrasli primerak velike bele ajkule, dugačak skoro pet metara, objavio je španski Centar za istraživanje mora Alnitak, koji vodi biolog Rikardo Sagarminaga van Buiten

  • 2

Španski biolozi nedavno su u blizini ostrva Kabrera, koje pripada Balearskom arhipelagu, uočili veliku belu ajkulu i to po prvi put nakon 30 godina.

Vest da je u tom delu Sredozemnog mora uočen odrasli primerak velike bele ajkule, dugačak skoro pet metara, objavio je španski Centar za istraživanje mora Alnitak, koji vodi biolog Rikardo Sagarminaga van Buiten.

>>> Velika bela ajkula ih je pratila, duplo veća od čamca u kojem su bili. Gledali su se oči u oči sa predatorom (VIDEO)

Nemački Bild preneo je da se Van Buiten trenutno sa kolegama nalazi na naučnoj ekspediciji u blizini Balearskih ostrva.

- Prošlih godina bilo je dosta nepotvrđenih priča o tome da je velika bela ajkula viđena u španskim vodama, ali ovo je prvi put, u poslednjih 30 godina da je zaista viđena i da za to postoji dokaz - navodi se na Fejsbuk stranici ovog Centra.

Ovog puta, veliku belu ajkulu videlo je 10 članova posade, među kojima se nalaze i dva tinejdžera. Posadu, koja je veliku belu ajkulu snimila i fotografisala, čine istraživači iz pet zemalja - Španije, Nemačke, Austrije, Švajcarske i Velike Britanije.

Kabrera je maleno ostrvo Balearskog arhipelaga, površine svega 16 kvadratnih kilometara, koji se nalazi južno od Majorke, s koje puno izletničkih brodova plovi ka ovom malom ostrvu.

Velika bela ajkula jedna je od 47 vrsta morskih pasa koji vrebaju u Sredozemlju.

Pre tačno 10 godna, jednog Slovenca je napala ajkula kod hrvatskog ostrva Vis. Ronio je na oko 10 metara od obale, kad ga je napao morski pas i ugrizao ga za potkolenicu. U pomoć su mu priskočili prijatelji sa kojima je ronio, a potom su ga prebacili u bonicu u Splitu.

VIDEO: Čačkala je akvarijum sa ajkulama pa pala na pod kad je puklo staklo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Dora

    29. jun 2018 | 15:54

    Pisite ovakve stvari u oktobru ne sada kad moram na more😁😁😁😁

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA