≫ 

CIA objavila dragoceni dokument o Titovoj smrti: Pomešali Bukurešt i Beograd (FOTO)

Stvar je u tome što se iznad vesti o Titovoj smrti, kao izvor navode Radio Bukurešt, od kojeg su navodno preuzeli vest 4. maja 1980. u 19:00 sati po lokalnom vremenu

  • 14
Rozalin Karter, Josip Broz Tito i Džimi Karter na travnjaku ispred Bele kuće 7. marta 1978. godine, za vreme predsednikovanja ovog demokrate

Rozalin Karter, Josip Broz Tito i Džimi Karter na travnjaku ispred Bele kuće 7. marta 1978. godine, za vreme predsednikovanja ovog demokrate. Foto: Wikimedia Commons/U.S. National Archives and Records Administration

Ovih dana američki obaveštajci su na društvenoj mreži objavili dokument koji od 1980. godine čuvaju u svom muzeju. Uz tekst "Muzejski artefakt nedelje - obaveštenje FBIS-a (Foreign Broadcast Information Service - CIA-ina interna informativna služba), kojom se objavljuje smrt predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita."

Kraljica Elizabeta se do sada susrela sa brojnim kontroverznim liderima: Titu, Čaušesku i Asadu uskoro će se pridružiti i Tramp (FOTO) (VIDEO)

Sahrana Broza 1980. godine Foto: Profimedia/AFP

Stvar je u tome što se iznad vesti o Titovoj smrti, kao izvor navode Radio Bukurešt, od kojeg su navodno preuzeli vest 4. maja 1980. u 19:00 sati po lokalnom vremenu. To je dokaz da greše i najveći jer ovu su vest jedino mogli preuzeti od Radio Beograda, ali je neko od operativaca pobrkao dva glavna grada dve susedne države.

U daljem tekstu piše isto ono što su prvi čuli građani bivše države i što je 4. maja 1980. prvi pročitao u televizijskom prenosu Miroslav Lilić, tadašnji voditelj Dnevnika Televizije Zagreb.

"Centralni komitet KPJ i Predsedništvo SFRJ javljaju radničkoj klasi, svim građanima, narodima i narodnostima SFRJ da je umro drug Josip Broz Tito, predsednik SFRJ i KPJ."

Josip Broz Tito Foto: Profimedia/AFP

Inače, američke tajne službe su navodno bile uverene da Tito nije bio "pravi" Tito, a tu priču im je ispričao Marijan Džon Markul u njihovom losanđeleskom studiju.

Markul je tvrdio da čovek koji se tada predstavljao kao maršal Josip Broz Tito zapravo nije pravi Tito. To je ruski agent koji je preuzeo Titov identitet nakon što je pravi Josip Broz nestao u Rusiji 1937. godine, stoji u FBI-jevoj belešci s početka maja 1955. godine.

Iznad vesti o Titovoj smrti, kao izvor se navodii Radio Bukurešt - Foto: cia.gov

Marijan Markul rođen je u Livnu 1909. godine, u SAD se doselio 1936, a državljanstvo je dobio nakon što je dve godine služio u američkoj vojsci.

Markul je tvrdio da je krajem dvadesetih godina prošlog veka razgovarao sa pravim Titom u Jugoslaviji, a nedugo nakon "nestanka" opet su se sreli, ali ovog puta u Parizu. Drugi sastanak s Titom 1953. godine Markul je imao u Zagrebu. Ovog puta Marijana i njegovu suprugu Ingrid, "maršal je gotovo u potpunosti ignorisao".

Josip Broz Tito Foto: Profimedia/AKG

Osim toga, Markul je FBI-evcima ispričao da je 'pravi' Tito ostao bez kažiprsta i srednjeg prsta, i da je bio blag i imao tuberkulozu - Markula je najviše začudilo kako je Tito znao da svira klavir jer je bio uveren da onaj prvi Tito to nije imao gde da nauči.

Poslednje mesece života proveo je u bolnici u Ljubljani. Njegov lični batler, a danas kuvar, Slovenac Joža Oseli priča:

- Mi smo se brinuli o ishrani za predsednika i doktorski konzilijum. Moja supruga Metka se brinula za njegovu ishranu. Imate i danas zapisano koliko je kašika pojeo za svaki obrok, jer se sve merilo u kalorijama. Kad nije više išla normalna hrana, dobili smo tu hranu iz NASA iz Amerike, konzerve za astronaute, a onda se, na kraju, prešlo na infuziju.

VIDEO Slovenci počeli da se lože na Kraljevinu Jugoslaviju:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Molim lepo

    10. jul 2018 | 08:52

    Da, da... Veoma "inteligentni" amerikanci. Beograd, Bukurešt, zar je bitno.... Upropastili su sve na ovom svetu....

  • Djile

    10. jul 2018 | 10:29

    Komunizam je najvise naskodio nama Srbima,dok su ostali itekako profitirali

  • Ceca

    10. jul 2018 | 09:54

    I sta je ovde "dragoceno"...ne pise nista sto vec nije poznato siroj javnosti a i svima nama sa prostora bivse SFRJ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA