≫ 

Klinci genijalci pronašli izum koji će spasiti svet: Kada vidite šta su uspeli, više nikada nećete baciti stiropor (VIDEO)

Njihov projekat dobio je mnogo nagrada, među kojima i priznanje Američke mornarice

  • 2

Grupa osnovaca osmislila je način na koji može da se reciklira stiropor, za čiju je razgradnju inače potrebno 500 godna, a proizvod koji se dobije iz tog procesa koristi se za prečišćavanje vode.

Kako je objasnio jedan od učenika, svakodnevno smo okruženi gomilom predmeta od stiropora koji nam služe samo za jednokratnu upotrebu. To najbolje vidimo po čašama, paketima za pakovanje hrane ili kada kupujemo kućne aparate.

>>> Od sportskih terena do auto-delova: Iznenadićete se šta se sve proizvodi od recikliranih guma

- Kada kupite novi TV sa ravnim ekranom, uz njega dobijete gomilu stiropora, koji zauzima više mesta nego i sam TV. Gde odu svi ovi predmeti koje koristimo za jednokratnu upotrebu? Zašto ih ne bismo reciklirali kao što radimo sa plastikom?

Pakovanja za hranu služe samo za jednokratnu upotrebu - Foto: Pixabay.com

Samo Amerikanci potroše 25 milijardi čaša od stiropora tokom godine, od čega 25 odsto završi na deponijama.

Recikliranje stiropora je veoma skup i potencijalno kontaminiran proces, pa je zbog toga postoji veoma mala tržišna tražnja za tim. Ipak, izum ove dece mogao bi to da promeni. 

- Moj tim izneo je hipotezu da bismo mogli da koristimo ugljenik koji se već nalazi u stiroporu, kako bismo stvorili aktvini ugalj, koji se danas koristi u skoro svakom filteru za vodu - naveo je jedan od učenka.

Aktivni ugalj koristi veoma male mikropore za filtriranje vode, pa čak i vazduha.

- Pokušavali smo iznova i iznova, posle svakog neuspeha. Skoro smo bili spremni da odustanemo, ali onda se dogodilo. U pravo vreme, sa pravim temperaturama i hemikalijama, konačno smo dobili uspešne rezultate testa, koji su nam pokazali da smo stvorili aktivni ugalj iz bačenog stiropora.

Njihov projekat dobio je mnogo nagrada, među kojima i priznanje Američke mornarice.

- Uspeli smo da stvorimo aktivni ugalj za prečišćavanje vode, kako bismo smanjili količinu otpada, koja nastaje odbacivanjem stiropora. Rešili smo dva globalna problema, sa samo jednim rešenjem - rekao je ovaj dečak.

VIDEO: Mali hteo da čuje moćnu mašinu. Kada je zabrundala prestigao Juseina Bolta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Koridori

    11. jul 2018 | 19:09

    Genijalno! Bravo klinci I klinceze.

  • Др

    12. jul 2018 | 12:04

    Ма, ништа то не вреди док своје стручно мишљење о томе не дају ЈК, Аца Лукас,Гастоз, Далила, а Кију ,Луну, Слобу да не спомињем!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA