≫ 

Poljak će uskoro ostati bez vida i ima samo želju da vidi Plitvice i Jadran: Ono na šta je spreman da to ostvari će vas ostaviti bez teksta (FOTO)

Marcin vidi samo obrise, ali i to mu je dovoljno za doživi čaroliju koju će urezati duboko u sećanje, ali i u srce

  • 2

Poljak Marcin Žarnecki (38) prešao je 700 kilometara na biciklu kako bi ispunio svoju poslednju želju, da uživa u čarima Plitvičkih jezera pre nego što potpuno izgubi vid.

Poseta ovom Nacionalnom parku, kod svakog turiste izazove pregršt uzbudljivih emocija, ali kako kaže turistički vodič Mario Vurnek, kod Marcina je to bilo do sada neviđeno iskustvo.

>>> Ledeno kraljevstvo na Balkanu: Dolaze iz svih krajeva sveta da se slikaju pored zamrznutih vodopada (FOTO) (VIDEO)

Marcin je želeo uživo da vidi plitvička jezera, kako bi uspomenu urezao duboko u sećanje - Foto: Facebook/Marcin Zarnecki

Dok su šetali prstenom Gornjih jezera, Poljak je ponavljao "super, jako lepo, fantastično", a kada se se našli kod jezera Kaluđerovac, Marcin je prepoznao fotografiju koju je postavio kao pozadinu na ekranu svog računara. Oduševila ga je vožnja turističkim brodom, a ispod velikog slapa ostao je bez reči.

- Lepote Plitvica video sam na Jutjubu, ali u stvarnosti je ovo savršenstvo i ne može se uporediti ni s čim. Jako dobro, jako lepo, super - ponavljao je Marcin.

Da bi ovo doživeo, iz rodnog Novog Targa na jugu Poljske, na put dug 700 kilometara, krenuo je biciklom. U džepu je imao 50 evra, ali srce puno hrabrosti i neverovatnih emocija.

Marcin je slabovid. Na jedno oko ne vidi uopšte, na drugom mu je dioptrija -28. On zapravo vidi samo obrise, ali i to mu je dovoljno za doživi čaroliju koju će urezati duboko u sećanje, ali i u srce.

Kako boluje od progresivne bolesti retinopatije, Marcin će uskoro potpuno ostati bez vida. Zbog toga je popželeo da vidi Plitvice i Jadran, koji je poslednji put video kao dečak, kako bi kasnije u mislima mogao da uživa u tim prizorima.

Pre nego potpuno izgubi vid, Marcin će sve naslikati, jer je veoma talentovan za slikanje. Ovaj Poljak svira i gajde, pa se zbog zakazanih koncerata, do kraja meseca mora vratiti u domovinu.

VIDEO: Tasteri za slepe na semaforu

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA