≫ 

NASA slučajno spalila dokaz o životu na Marsu: Mašina uništila dragoceno otkriće

Najmanje jedna jedinica "Viking" koja je sletila detektovala je organsku materiju, ali je mašina koja je njome upravljala na daljinu spalila dragoceno otkriće tokom analize podataka

  • 10

Otkako je rover "Kjuriositi" započeo svoju misiju na Marsu, saznali smo mnogo toga o crvenoj planeti, uključujući i to da je ona dom kompleksnih organskih molekula. Ono što je posebno u vezi sa prisustvom ovih jedinjenja na bazi ugljenika je to da se smatraju preduslovom za život.

Nestvarna sudbina 17-godišnje devojke: Ne sme da se uda ni da ima decu dok ne ode na Mars (FOTO) (VIDEO)

Ali "Kjuriositi", koji je sleteo na Mars 2013, nije u stvari prvi uređaj koji je otkrio organsku materiju na četvrtoj planeti od Sunca. Tokom misije "Viking" sedamdesetih godina navedeno je da nije pronađen nijedan takav dokaz, međutim, "Nju sajentist" piše da je NASA možda slučajno spalila tragove organskih molekula s Marsa.

Tim naučnika američke svemirske agencije, na čelu sa Kristoferom Mekejem, sada veruje kako da raščiste čitavu situaciju – prema istraživačima, najmanje jedna jedinica "Viking" koja je sletila detektovala je organsku materiju, ali je mašina koja je njome upravljala na daljinu spalila dragoceno otkriće tokom analize podataka.

Foto: Profimedia/AFP

Ova hipoteza je primenljiva zbog prisustva supstance koju su naučnici otkrili na Marsu pre 10 godina – lender "Feniks" je 2008. na crvenoj planeti otkrio toksično, slano jedinjenje zvano perhlorat. Na Zemlji je on izuzetno zapaljiv pa se, između ostalog, koristi i u pirotehnici. Na Marsu je, pak, hladno, pa je malo verovatno da će se zapaliti.

Međutim, lender "Viking" je zagrejao uzroke iz Marsovog tla na 500 stepeni. Sa perhloratom među sastojcima, osetljive organske molekule su verovatno uništene odmah po zagrevanju, navodi "Biznis insajder".

Analizirajući nove podatke sa "Kjuriositija", Mekej i njegov tim smatraju da se sada verovatno odigrao isti scenario kao sa "Feniksom". "Kjuriositi" je 2013. detektovao ne samo organske supstance već i molekule hlorobenzena, koje se proizvode kad ugljenik reaguje sa perhloratom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA