Milijarde tona dijamanata je zatrpano ispod površine Zemlje: Problem je što je do njih nemoguće doći, osim na jedan način

Istraživači su upozorili da za sada ne postoji žurba da se do njih dođe, jer se nalaze između 145 i 240 kilometara ispod površine planete, daleko dublje od dosadašnjih bušotina i mogućnosti tehnologije

  • 9

Ispod površine Zemlje nalazi se ogromno blago od nekoliko milijardi tona dijamanta, saopštili su naučnici prestižnog Insituta za tehnologiju (MIT) u američkoj saveznoj državi Masačusets.

Međutim, istraživači su upozorili da za sada ne postoji žurba da se do njih dođe, jer se nalaze između 145 i 240 kilometara ispod površine planete, daleko dublje od dosadašnjih bušotina i mogućnosti tehnologije.

>>> Mercedes ukrašen dijamantima i krznenim sedištima jedan je od najskupljih automobila na svetu (VIDEO)

- Ne možemo da dođemo do njih, a ima mnogo više dijamanta nego što smo ranije mislili - rekao je naučnik Ulrih Fol i dodao da dijamant nije samo egzotični mineral već nešto relativno zajedničko za celu Zemlju.

Ipak, naučnici navode da se ti dijamanti neće u skorije vreme naći u skupim juvelirnicama - Foto: Tanjug/AP

Koristeći seizmologiju da bi analizirali kako zvučni talasi prolaze kroz Zemlju, naučnici su otkrili stene koje prekrivaju Zemljinu koru stvarajući omotač oko nje.

Nakon dodatnih istraživanja, otkriveno je da su stene od dijamanta i da Zemlja ima ispod svoje površine daleko više dragulja nego što se prvobitno smatralo.

Naučnici su dodali da se ti dijamanti neće u skorije vreme naći u skupim juvelirnicama, jer bi bile potrebne izuzetno jake erupcije vulkana da bi došli bliže površini Zemlje, a takve erupcije se veoma retko dešavaju.

VIDEO: Zašto sveci pravoslavne crkve nisu optočeni dijamantima?

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Dejan

    19. jul 2018 | 16:02

    Od dijamanata mi jedino trebaju oni što ih uz svetlost mirisnih sveća plamen stvori a moja duša voljenoj ženi pokloni. U njenom srcu trajaće večno. A kada vaša pohlepna duša iskopa sve te tone nove, vaši će biti vrednosti mirisne svećice moje.

  • Mladic

    19. jul 2018 | 19:17

    Nadam se da necemo nikad moci da ih vadimo

  • Ja

    19. jul 2018 | 15:20

    A šta će nam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA