≫ 

Ko bude jeo sendviče na ulici u ovom evropskom gradu platiće bezobrazno veliku kaznu, zabrana i za "smrdljivu hranu" u metrou

Tim od 15 kontrolora paradira gradskim jezgrom i pazi na ponašanje turista, kojih bude i do 60.000 dnevno

  • 3

Venecija je ove godine nastavlila s kampanjom #EnjoyRespectVenezia, koju je započela prošlog leta, a koja je usmerena na promovisanje pristojnog ponašanja turista.

Osim na društvenim  mrežama, širom ovog romantičnog italijanskog grada mogu se videti posteri koji turistima sugerišu da ne smeju da plivaju u kanalima, da prave piknike na javnim mestima, da se predugo zadržavaju na mostovima, hrane golubove, ostavljaju đubre za sobom, voze bicikl kroz Veneciju i da se šetaju u kupaćim kostimima.

>>> Venecija zabranila hranu "za poneti" na tri godine

Zabranjeno je predugo zadržavanje na mostovima - Foto: Promo/Viva Travel

Mera koja je izazvala najviše reakcija, kako turista, tako i lokalaca, jeste uvođenje posebne kontrole na ulicama i trgovima. Kontrolori nose prepoznatljive majice i prsluke sa natpisom #EnjoyRespectVenezia i upozoravaju turiste koji, na primer, jedu sendviče na Trgu svetog Marka, da je to prekršaj, a zatim ih upućuju na lokacije u gradu gde je dozvoljeno jesti.

Tim od 15 kontrolora paradira gradskim jezgrom i pazi na ponašanje turista, kojih bude i do 60.000 dnevno. Ipak, mnogi lokalci nisu zadovoljni kampanjom.

Zabranjeno je i kupanje u kanalima - Foto: Promo

- Grad ima mnogo većih problema od umornog turiste koji se odmara pored kanala i jede svoj sedvič. Ono što bi stvarno imalo smisla je da se velikim kruzerima potpuno zabrani pristajanje u gradskoj luci - naveo je jedan od stanovnika Venecije.

Kontrolori za sada uglavnom samo upozoravaju posetioce, ali u slučaju burnih reakcija, mogu pozvati i policiju i naplatiti kaznu koja varira između 25 i 500 evra.

BEZ "SMRDLJIVIH JELA" U BEČKOM METROU

Takođe se pojavila vest da vlasti Beča planiraju uvođenje zabrane „smrdljivih“ jela u vozovima podzemne želenice.

Najpre će se jela koje se više osećaju zabraniti na liniji U6.

Od septembra "smrdljiva" jela, među kojima su i nacionalna brza jela kao što su „Leberkeze“ ili Kranjska kobasica sa sirom, odnosno pica, neće više moći da se jedu u vozovima podzemne železnice linije U6.

- Pokrećemo s tim u vezi, najpre, širu informativnu ofanzivu, kako bi senzibilizovali putnike - rekla je nadležna gradska savetnica Uli Sima.

Metro u Beču Foto: Wikimedia/My Friend

Bečki gradski prevoznik "Viner linien" za jesen već priprema informativnu ofanzivu, koja sadrži kako informacije preko razglasa na stanicama U6, tako i plakate, stikere u i izvan vozova, te i informacije na ulazu u stanice.

- Dužina puta, u proseku, u U6 traje između pet i deset minuta i zato smatramo da je moguće tražiti da putnik tih par minuta izdrži bez jela koja se snažnije osećaju - ističe Sima.

Ona je ukazala da se o temi jela diskutuje već mnogo godina, i da sa apelima nije ništa postignuto, te da je rešenje jedino u zabrani.

Sima ističe da će zabrana, takođe, doneti i manje posla čistačima vozova.

VIDEO: Malog naterali na dijetu on počeo da fantazira hranu sa bilborda

(Telegraf.rs/Travel magazine/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Kaja

    20. jul 2018 | 17:16

    A to sto Venecija smrdi na septicku jamu? Nikom nista? Bitno da ste jedenje sendvica zabranili...

  • Milka

    20. jul 2018 | 17:23

    Bila u Venecija više puta,nema česme sa tekućom vodom za pice,javnog we a a kad šetate uvece,često vam ispred nogu pretrči pacov.

  • Zivanovic

    21. jul 2018 | 16:14

    Uf dobro je , ja pomisli novi harac u Beogradu. Zasto ne ucutah , ovako sam ih samo podsetio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA