≫ 

Hitlerov kamp posle 70 godina postao je luksuzno odmaralište: Između fensi uređenih zidova zauvek će živeti nacistički duh (FOTO)

Ako se pitate o čemu je reč i kako je kamp uopšte napravljen tu, da krenemo ispočetka

  • 1

Omiljeno mesto nacista i najdraži kamp Adolfa Hitlera "Dream Holiday Camp" koji se nalazi na nemačkom ostrvu Rugen u Baltičkom moru, zvanično je proglašen za moderno, luksuzno letovalište.

Ako se pitate o čemu je reč i kako je kamp uopšte napravljen tu, da krenemo ispočetka.

Kako su španski kokošar, peruanska kockarka i srpski plejboj sravnili sa zemljom Hitlerovu Nemačku (FOTO)

Tri godine pre nego je nacistička Nemačka izvršila invaziju na Poljsku i počela Drugi svetski rat, Hitler je naredio izgradnju najvećeg turističkog odmarališta, smeštenog na obali ostrva Rugen. Zbog početka rata, izgradnjaa je stala 1939. i kompleks nikada nije završen, niti je poslužio prvobitnoj svrsi.

Odmaralište koje su nacisti su nazvali Prora imalo je kapacitet od preko dvadeset hiljada gostiju. Prora je bila namenjena za nemačke radnike koji su bez predaha radili u fabrikama. Kako objašnjava istoričar i upotrebu Rodžer Murhaus, time je trebalo napraviti protivtežu teroru Gestapoa i odobrovoljiti nemački narod.

Više od devet hiljada radnika učestvovalo je u izgradnji građevine od cigle i betona, duže od 4 km. Murhause je nazvao "megalomanijom u kamenu". Grandioznost Prore išla je nauštrb njene praktičnosti.

Investitori su zatekli napušteno zdanje i imali pune ruke posla; Foto: Wikimedia/

Da je dovršena, Prora bi bila jedna od najimpresivnijih struktura na svetu. Pošto je uskoro počeo Drugi svetski rat i izgradnja je zaustavljena do danas.

Prora je nakon rata ostavljena da propada gotovo 70 godina. Tu dolazimo do najvaažnijeg momenta u priči: 2013. godine nemačka kompanija koja se bavi nekretninama "Metropole Marketing" kupila je prava na obnovu Prore kako bi je preuredila u kompleks apartmana i luksuznih letnjikovaca.

Danas je ozloglašeni kamp luksuzni hotel za vrhunskim sadržajima; Foto: Promo/prora-solitaire.de

Osam blokova ovog monumentalnog zdanja podeljeno je na dva dela: Prora Solitaire Home i Prora Solitaire Hotel Apartments and Spa. Iako se završetak obnove očekuje tek 2022. godine, deo je pušten u rad, a deo apartmana i letnjikovaca već je dostupan za kupovinu.

Lokalne vlasti odlučile su da ove nedelje odobre status "resorta" objektu, što im omogućava da turistima počnu da naplaćuju boraavišnu taksu od 2,85 evra dnevno po osobi.

Pored toga što se nalazi na obali mora, kompleks ima bazene i sve prateće sadržaje; Foto: Promo/prora-solitaire.de

- Potvrđujemo nivo turističke infrastrukture i nadamo se da će Prora nastaviti da se razvija i unapređuje kao turističko središte - rekla je portparolka grada Binza, u kojoj se nalazi Prora, a prenosi "The Times".

Hotel se nalazi na samoj plaži, tačnije na njenom naajlepšem delu; Foto: Promo/prora-solitaire.de

Jedan apartmanski blok otvoren je 2016. godine. Apartmanska jedinica košta između 400 i 725.000 dolata. Jedinice se razlikuju po veličini, luksuznosti i prema tome da li imaju pogled na Baltičko more.

Dizajn je moderan, sa staklenim liftovima, podnim grejanjem i perionicama. Kompleks sadrži i bazene, džakuzije i prostrane vrtove.

Zastrašujući ogromni kompleks posle 70 godina konačno je poslužio svrsi; Foto: Wikimedia/

Ipak, zbog trosatne udaljenosti od Berlina i zloglasne istorije, postoji sumnja Prora dobro proći na tržištu.  Ipak, ove poslednje vesti najavljuju blistavu budućnost omiljenog nacističkog kampa.

Još fotografija nestvarnog i ogromnog rizorta u čijim će zidovima zauvek živeti Hitlerov nacistički duh možete pogledati OVDE.

VIDEO: Šta bi bilo da Srbi nisu rekli NE Hitleru?

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Тодорић

    1. avgust 2018 | 16:58

    Хитлеров Сан је остварен.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA