≫ 

Otvoren misteriozni sarkofag star 2.000 godina: Iz mutne vode se širi nepodnošljiv smrad, a ono što je izronilo sablaznilo je arheologe (FOTO)

Građevinski radnici nedavno su sasvim slučajno otkrili sarkofag od crnog granita, star oko 2.000 godina i to na gradilištu stambene zgrade u Aleksandriji

  • 2

U Aleksandriji je nedavno pronađen drevni sarkofag napravljen od crnog granita, za koji se verovalo da čuva ostatke Aleksandra Velikog, ali egipatski arheolozi u četvrtak su odbacili tu mogućnost, jer je nakon otvaranja utvrđeno da se unutra nalaze ostaci troje ljudi.

Egipatsko Ministarstvo antikviteta imenovalo je odbor arheologa da otvori relikviju, koja je otkrivena na gradilištu. Kako su naveli arheolozi, u sarkofagu su pronađena tri skeleta u crveno-braon vodi, koja je širila nepodnošljiv smrad.

>>> Kakvu tajnu krije sarkofag od crnog granita? U Aleksandriji iskopan najveći sanduk do sada, nije otvaran 2.000 godina (VIDEO)

Našli smo kosti tri osobe, u onome što izgleda kao porodično sahranjivanje... Nažalost, mumije unutra nisu bile u najboljem stanju, pa su ostale samo kosti - rekao je Mostafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog veća za antikvitete.

Građevinski radnici nedavno su sasvim slučajno otkrili sarkofag od crnog granita, star oko 2.000 godina i to na gradilištu stambene zgrade u Aleksandriji.

Ipak, grob Aleksandra Makedonskog, koji je umro 323. godine pre nove ere u Babilonu, i dalje ostaje tajna.

Sarkofag iz Aleksandrije posljednji je u nizu zanimljivih arheoloških otkrića ove godine u Egiptu, među kojima su i 4.400 godina star grob u Gizi i drevna nekropola u Minji, južno od Kaira.

VIDEO: Zašto sveci pravoslavne crkve nisu optočeni draguljima kao što je slučaj kod katolika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA