≫ 

Nacistički simboli ponovo u kompjuterskim igrama u Nemačkoj: Hitler će opet imati brkove (FOTO)

Uprkos ovoj promeni, koja se odnosi na video igrice, zakon se ipak neće menjati

  • 3

Od sada će i u Nemačkoj biti dozvoljena prodaja kompujterskih i video igrica sa nacističkim simbolima, poput svastike i to bez cenzure, koja je donedavno bila na snazi, prenosi CNN.

Regulatorno telo ukinulo je dugogorišnju zabranu, a u četvrtak je saopštilo da bi igice u Nemačkoj, koje uključuju zabranjene simbole, sada mogle da se ocenjuju kako bi se utvrdilo koliko su "društveno adekvatne". To znači da simboli moraju da služe u umetničke ili naučne svrhe ili da se koriste za predstavljanje određenih događaja u istoriji.

>>> Postigao je rekordan broj ubistava u Fortniteu, a zbog načina na koji je to uradio ga mrzi svaki igrač u igri

Ovakav potez usledio je nakon žustre debate u Nemačkoj, ali i širom sveta, koja se povela krajem prošle godine nakon cenzure video igre "Wolfenstein II: The New Colossus", čija radnja se dešava u alternativnom univerzumu koji prikazuje pobedu nacista u Drugom svetskom ratu i prikazuje Adolfa Hitlera u starijem dobu.

Svastike na zastavi su zamenjene trouglastim simbolima - Printskrin: Youtube/Censored Gaming

Za verziju igre koja se prodavala u Nemačkoj, Hitlerovi čuveni brkovi su digitalno uklonjeni, a svastike su zamenjene trouglastim simbolima.

Nemački krivični zakon zabranjuje javnu upotrebu "simbola neustavnih organizacija" koji uključuju svastiku, keltski krst, nacistički pozdrav i druge simbole povezane sa nacističkom partijom. Kazna može da se kreće od novčane  do tri godine zatvora.

Ipak, uprkos ovoj promeni, koja se odnosi na video igrice, sam zakon se ne menja. Javno prikazivanje nacističkih i drugih zabranjenih simbola i dalje ostaje nezakonito.

VIDEO:  Šta bi bilo da Srbi nisu rekli NE Hitleru?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Kratko

    11. avgust 2018 | 22:58

    Zamisli bivsi nacisti igraju igru gde ih amer,ubija ko zeceve i hoce jos I obelezja.To bi bilo ko da mi igramo igru oslobedjenje kosova i glavni akter amer.Koje ovde lud?

  • Voja

    12. avgust 2018 | 07:05

    I posle neka mi neko kaze od istoricara da su nacisti izgubili rat, u svim istorijskim komentarima centralne licnosti su hitler i nacisti u negativnom smislu i o njima se mnogo pise mnogo vise nego o pobednicima tako da su oni iz jednog negativnog komentara dobili nevidjenu reklamu i popularnost. O njima nema sta da se pise covecanstvo takve ne treba da spominje

  • Dzeko

    12. avgust 2018 | 08:33

    Gde se to nisu vratili?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA