≫ 

Ako ste izgubili kofer na aerodromu, svoje stvari ponovo možete kupiti ovde

Vaša nesreća, nečija je unosna poslovna ideja

  • 2

Najveći strah putovanja avionom (naravno, posle pada) jeste taj da vam aviokompanija izgubi prtljag. Mnogima se desilo da bar jednom uzaludno čekaju svoj kofer na pokretnoj traci i da jedini u grupi ostanu praznih ruku. Većini aviokompanije torbu pronađu nakon 24 sata, ali šta se desi sa onim malim brojem koje se nikada ne spoje sa svojim vlasnikom?

Otvarači za flaše koji liče na bombe napravili haos na aerodromu u Nju Džerziju (FOTO)

Verovali ili ne, većina ovih kofera-siročiča završi u ogromnoj prodavnici u malom gradu u Alabami. Centar nepotraženog prtljaga u Skotsburu je raj za sve one koji vole polovne stvari. Još 1970. godine čovek po imenu Dojl Ovens zaputio se u Vašington u pozajmljenom pikapu, 300 dolara u džepu i genijalnom idejom. Za te pare kupio je na slepo nekoliko torbi, nameren da ih proda u dvorištu svoje iznajmljene stare kuće.

Na slepo je kupio gomilu torbi Foto: Pixabay.com

Poslovni poduhvat odmah se pretvorio u veliki uspeh, a Dojl, njegova žena i dva sina postali su vlasnici najveće prodavnice izgubljenog prtljaga u Sjedinjenim državama.

Tokom pet decenija Dojl je učvrstio svoje veze sa avio i transportnim kompanijama širom zemlje i naučio da strpljivo čeka dok duge i komplikovane procedure oslobode izgubljene torbe.

U koferima je pronašao pravo malo bogatstvo Foto: Uprava carina

A u njima je nalazio svakakvo blago! Pa i bukvalno, jer jer jednom iz odeće izvukao 40.95-karatni smaragd! Drugi put, urnu sa ljudskom pepelom. Potom egipatsku pogrebnu masku, 4.000 godina staru mumiju sokola i oklop.

Danas se Dojlova radnja prostire na 3.700 kvadratnih metara prostora, tj. na ceo jedan blok. Osim što je prodavnica, to je i turistička atrakcija, koju svake godine posete milioni gostiju.

Dok nekom ne smrkne, drugom ne svane, moglo bi se reći?

ŠTA SE TORBAMA DEŠAVA U EVROPI?

Ako mislite da ste torbu izgubili negde u Engleskoj, "Grizbi" u Tutingu (naselje u Južnom Londonu) mogao bi da bude vaša sledeća destinacija. Torba koju niko ne potražuje nakon 90 dana tamo se proda, a ceo profit odlazi u dobrotvorne svrhe.

Foto: Pexels/Bruce Mars

I Lufthansa se sa vašim torbama oprašta nakon tri meseca. One se potom neotvorene iz Frankfurta prevoze svakog meseca u neki drugi grad, gde ih na velikim aukcijama ljudi kupuju na slepo.

Rimski aerodrom Leonardo da Vinči jednom godišnje organizuje aukciju neotvorenih i nepotraženih torbi, a iako ne znaju šta će naći u koferima, kupci mogu da pazare i neke nezapakovane, a zaboravljene stvari - dosada su to bile daske za surfovanje, kanu, dečija kolica...

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA