Na zgarištu Brazilskog nacionalnog muzeja u Riju pronađena lobanja stara 11.500 godina (FOTO)

Požar koji je izbio pre tri dana, progutao 200 godina stari Nacionalni muzej Rio de Žaneira, cenjenu ustanovu koja je čuvala eksponate egipatske, starogrčke i rimske umetnosti, kao i neke od prvih fosila pronađenih u Brazilu

  • 0

Na zgarištu Brazilskog nacionalnog muzeja u Rio de Žaneiru pronađena je lobanja za koju se veruje da je pripadala jednom od najznačajnijih muzejskih eksponata.

Reč je o lobanji žene stare 11.500 godina, a koja je nazvana "Lusija", prenosi AP.

>>> Izgoreo Nacionalni muzej Rio de Žaneira: Za kratko vreme nestalo je 200 godina rada, istraživanja i znanja (FOTO) (VIDEO)

Požar koji je izbio pre tri dana, progutao 200 godina stari Nacionalni muzej Rio de Žaneira - Foto: Tanjug/AP

Vatrogasci su pronašli "delove kostiju u prostoroji gde su se čuvali mnogi predmeti, uključujući lobanje", rekla je Kristijana Srejo, zamenica direktora muzeja.

- Još uvek ih sakupljamo i nosimo u laboratoriju kako bismo utvrdili koje su - rekla je ona.

Ovako je muzej izgledao pre požara - Foto: Tanjug/AP

Požar koji je izbio pre tri dana, progutao 200 godina stari Nacionalni muzej Rio de Žaneira, cenjenu ustanovu koja je čuvala eksponate egipatske, starogrčke i rimske umetnosti, kao i neke od prvih fosila pronađenih u Brazilu.

Iako je po rečima zvaničnika izgubljeno skoro 90 odsto vredne kolekcije, istraživači se još uvek nadaju da će neki od 20 miliona eksponata biti pronađeni neoštećeni.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA