≫ 

Avio-kompanije koje lete skoro čitav vek: Na listi 10 najstarijih na svetu, nalazi se i "Air Serbia" (FOTO) (VIDEO)

Sledeće godine dve aktivne avio-kompanije proslaviće vek svog postojanja

  • 1

Srbija može biti ponosna na svoju vazduhoplovnu tradiciju, jer je naš nacionalni avio-prevoznik "Air Serbia" prošle godine proslavio 90 godina svog postojanja, tokom koga je imao nekoliko prekida u radu i više promena imena, ali je uspeo da sačuva kontinuitet.

Kao godina nastanka srpskog nacionalnog avio-prevoznika uzima se 1927, kada je u Beogradu osnovan "Aeroput", koji je posle Drugog svetskog rata preimenovan u "Jugoslovenski aerotransport", da bi devedesetih ponovo premenio ime u "Jat Airways", a u novom milenijumu u "Air Serbia".

>>> Etihad Ervejz ostaje u Er Srbiji

Naša nacionalna avio-kompanija "Air Serbia", nastala je 1927. godine, a kroz istoriju je četiri puta promenila ime - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Naša nacionalna avio-kompanija se, zahvaljujući svojoj tradiciji, našla na prestižnoj listi najstarijih avio-prevoznika u svetu koji i danas lete, i to na visokom devetom mestu. Iste godine kada i naša, osnovana je španska kompanija "Iberia".

Neke od kompanija koje još uvek lete, osnovane su pre skoro jednog veka, a sledeće godine čak četiri od njih, proslaviće 90 godina postojanja. Prva je poljska avio-kompanija "LOT", koja je osnovana 1. januara 1929.

Španska avio-kompanija "Iberia" osnovana je iste godine kada i prva srpska - Foto: Wikipedia

Iste godine, nastale su i američka kompanija "Hawaiian Airlines"  i kubanska "Cubana". Osim po godini nastanka, havajska avio-kompanija može se pohvaliti i time da je prva u svetu obavila let s celokupnom ženskom posadom, još 1979. godine, a što je tek pre dve godine postalo popularno širom sveta.

Njima se može priključiti i latinoamerička avio-kompanija LATAM koja je nedavno nastala spajanjem dve velike kompanije – čileanske LAN i brazilske TAM. Prva je darovala novom velikom prevozniku i svoju bogatu tradiciju, a budući da je osnovana 1929. i da je integrisana u LATAM, ta se godina uzima kao početak novog avio-prevoznika.

"Hawaiian Airlines" je prva avio-kompanija u svetu koja je obavila let s celokupnom ženskom posadom, još 1979. godine - Foto: Wikipedia

Jubilarni 95. rođendan sledeće godine će proslaviti američka "Delta", osnovana u maju 1924. i "Tajik Air" iz Tadžikistana koji je osnovan u septembru.

"Aeroflot", "Czech Airlines" i "Finnair" su osnovani 1923, pa će sledeće godine proslaviti 96 godina postojanja. Treća najstarija avio-kompanija na svetu je australijski "Qantas", koji će sledećeg novembra proslaviti 99. rođendan.

Ruski "Aeroflot" osnovan je 1923. godine - Foto: Wikipedia

Dve najstarije na svetu, "Avianca" i "KLM", sledeće godine proslaviće čitav vek postojanja.

Kolumbijska "Avianca" je osnovana 5. decembra 1919, a dva meseca pre nje, 7. oktobra, u Amsterdamu je osnovana holandska kraljevska avio-kompanija, danas poznata kao KLM. To je zvanično najstarija još uvek aktivna svetska avio-kompanija.

Iako su sve kompanije na ovoj listi zadržale kontinuitet poslovanja od svog nastanka, neke od njih su imale značajne prekide u radu.

Kubanska avio-kompanija "Cubana" osnovana je 1929. godiine, baš kao i poljska avio-kompanija "LOT" i havajski "Hawaiian Airlines" - Foto: Wikipedia

"Air Serbia", "LOT" i "Czech Airlines" su prestale sa letovima tokom Drugog svetskog rata. Taj događaj je uticao na gašenje našeg "Aeroput-a", ali je pre nego što je to urađeno osnovan "Jugoslovenski Aerotransport" na njegovim osnovama, pa je nakon rata kompanija nastavila da posluje.

Tu sudbinu nije imala nemačka "Lufthansa", koja je, iako pod istim imenom poslovala i pre i posle rata, u pravnom smislu ostvarila dvogodišnji pravni diskontinuitet, pa se danas ovaj nemački i svetski gigant u vazdušnom saobraćaju ne nalazi na listi najstarijih operativnih avio-kompanija, uprkos činjenici da je osnovan daleke 1926. godine.

(Telegraf.rs/travelmagazine.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Kasna jesen

    7. septembar 2018 | 16:36

    Prije nekoliko godina cuo sam prvi put za to ime

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA