30 godina mu je trebalo da zasadi čitavu šumu i da sačuva to: Svi su pričali o njemu, a evo kako danas izgleda ostrvo (VIDEO)

U šumi sada ima bengalskih tigrova, indijskih nosoroga, reptila, više od 100 jelena i zečeva, kao i majmuna, nekoliko vrsta ptica, uključujući i veliki broj grabljivica

  • 5

Indijac Jadav Pajeng, poznat i kao "šumski čovek", proveo je 30 godina svog života sadeći drveće, kako bi sačuvao ostrvo na kome živi. Prošle godine svi svetski mediji pisali su o njegovom poduhvatu, iskreno zapanjeni upornošću koju je pokazao kako bi stvorio prelepu šumu od 550 hektara u koju se vratio životinjski svet.

Ostrvo Majuli samo je jedno od mnogih u indijskoj reci Bramaputra, a projektom koji je sam sproveo u delo, Pajeng je stvorio rezervat Molaj.

>>> Sadio je drveće na svom ostrvu 37 godina i od napuštene pustinje napravio pravi tropski raj (VIDEO)

Jadav Pajeng više od 30 godina se bori protiv erozije i pokušava da sačuva ostrvo na kome živi - Foto: Wikimedia/Bijit Dutta

U poslednjih 70 godina, površina Majulija je usled erozije smanjena za više od 50 odsto, a postoji zabrinutost da bi, narednih 20 godina ostrvo moglo da nestane.

Kako bi sprečilo nestajanje ostrva koje danas ima površinu od oko 1.000 hektara, 1980. godine Regionalno odeljenje za pošumljavanje započelo je projekat koji je podrazumevao sadnju novih stabala na oko 200 hektara peščanih sprudova na ostrvu.

Nažalost, program je napušten 1983. godine. Od tada, Pajeng je stvar uzeo u svoje ruke i stvorio je tako neophodnu šumu. Tokom više od 30 godina, Pajeng je sam radio na obnavljanju biljnog sveta na ostrvu. Počeo je sa sadnicama bambusa, ali je ubrzo počeo da sadi i druge vrste.

Pajeng je svih ovih godina sadio i negovao drveće duž peščanih sprudova na ostrvu Majuli, koje je zapravo najveće rečno ostrvo na svetu. Šuma Molaj, plod Pajengovog višedecenijskog rada, obuhvata površinu od oko 550 hektara, odnosno istu površinu kao 15 fudbalskih terena zajedno.

Zahvaljujući Pajengu, u šumi sada ima bengalskih tigrova, indijskih nosoroga, reptila, više od 100 jelena i zečeva, kao i majmuna, nekoliko vrsta ptica, uključujući i veliki broj grabljivica.

Indijska vlada čula je za Pajengov poduhvat tek 2008. godine, kada je krdo od oko 100 divljih slonova zaposelo šumu. Od tada, slonovi posećuju šumu svake godine i tamo ostaju oko šest meseci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • @

    14. septembar 2018 | 09:47

    Eto,procitah i nesto lepo.

  • Dusan

    14. septembar 2018 | 09:01

    Da je to radio u Srbiji, bio bi kaznjen! Bravo za COVEKA, koji je shvatio da prirodu treba cuvati, a ne unistavati!

  • Realista

    14. septembar 2018 | 09:07

    Da li je zasadio 550 hektara ili 15 fudbalskih stadiona? To nije isto ali ni blizu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA