≫ 

Jevreji danas vrte oko glave bele kokoške, a zatim ih kolju: Ovaj ritual krije jedno značenje bez koga ne treba ući u narednu godinu (FOTO)

Dan pomirenja jedan je od najznačajnijih praznika kod Jevreja i održava se na kraju jevrejske liturgijske godine

  • 2

Ultra-ortodoksni Jevreji okupili su se u ponedeljak u Jerusalimu kako bi učestvovali u ritualu "Kaparot" tokom kojeg se vrši klanje belih kokoški. "Kaparot" je starinski običaj povezan sa Jom Kipurom, Danom pokajanja, najsvetijim i najsvečanijim jevrejskim blagdanom, koji počinje u utorak.

Tokom ovog rituala vrši se klanje belih kokoški kao simboličan gest pokajanja.

Dan pomirenja jedan je od najznačajnijih praznika kod Jevreja i održava se na kraju jevrejske liturgijske godine.

Svi su mislili da je ovo najgora fotka sa Prajda u Beogradu: Transvestit sa Svetim Nikolom na međunožju, a ovo je prava istina o slici (FOTO)

O Danu pomirenja svedoči i Biblija odnosno Levitski zakonik. Slavljenje godišnjeg Dana pomirenja podseća narod na greh koji ga je odvojio od Boga. Nepokornošću prema njegovim zakonima raskinuli su Savez na Sinaju i bili pod smrtnom osudom. Bog im je u svojoj milosti objavio da će prihvatiti zamenu - smrt životinje, savršene i bez mane, umesto smrti prestupnika.

Kokošta se iznad glave zavrti tri puta Foto:Tanjug/AP

Danas se Jevreji na Dan pomirenja oblače se u belo i ne nose kožne cipele što je znak da su, slično kao anđeli, očišćeni od greha. Jom Kipur gotovo je za sve Jevreje svet pa čak i za neke ateiste.

Sedamdeset odsto Jevreja u Izraelu posti na Dan pomirenja i gotovo isto toliko ih odlazi u sinagogu. Post traje dvadeset i pet sati a reč je o potpunom postu bez jela i pića.

Ujedno je to i dan odmora kad se ništa ne radi.

U sinagogama se svira na "šofar" odnosno ovnov rog. Strogo ritualno sviranje na šofar označava završetak deset punih dana između Jevrejske Nove godine i Jom Kipura.

Prema jevrejskom tradiciji Dan pomirenja nešto je poput Božjeg suda. Taj dan Bog izgovara svoju presudu svakom pojedincu i svako pokušava pred Bogom da se iskupi za svoje grehe.

Dan pre praznika najpobožniji Jevreji su "žrtvovali" kokošku. Pred njeno klanje (obred Kaparot) izgovarali su ritualnu molitvu: "Ovo (kokoška) je zamena za mene, to je umesto mene, to je moje iskupljenje".

Tako veruju da se gresi iz prethodne godine prenose na kokošku, koja se zatim kolje. Piletina se zatim donira sirotištima ili nekim drugim ustanovama, ili se prodaje, a novac od nje se donira.

VIDEO: Da li bi ste se odrekli krsta i vratili se u slovensko rodnoverje?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA