≫ 

Japanski milijarder će biti prvi turista na letu oko Meseca, a odlučio je da tamo ne ide sam: Otkriveni detalji ovog istorijskog leta (FOTO) (VIDEO)

Misija planirana za 2023. godinu biće prva poseta nekog čoveka Mesecu, nakon "Apolla 17" koji je na Zemljin prirodni satelit sleteo davne 1972. godine.

  • 0

Prvi putnik oko Meseca biće japanski milijarder i modni tajkun Jusaku Maezava (42), saopštila je kompanija Elona Maska, "SpaceX".

Misija planirana za 2023. godinu biće prva poseta nekog čoveka Mesecu, nakon "Apolla 17" koji je na Zemljin prirodni satelit sleteo davne 1972. godine.

>>> Vlasnik Space X Ilon Mask priprema nova lansiranja: Plan je da nova raketa uskoro leti u svemir, ali sve zavisi od dve stvari (FOTO) (VIDEO)

U svemir bi trebalo da ga ponese raketa BFR (Big Falcon Rocket) koju je Mask javnosti prikazao 2016.

Zamišljen kao međuplanetarni brod koji bi služio za slanje ljudi u svemir, BFR je raketni sistem zasnovan na kombinaciji rakete i svemirskog broda nazvanog BFS (Big Falcon Spaceship).

Mask je prošle godine najavio da će glavna raketa biti opremljena s 31 glavnim motorom Raptorom i da će u prvoj fazi moći da prenosi do 150 tona tereta u nisku Zemljinu orbitu, a u drugoj do 100 putnika na Mars.

- Vrlo je hrabar zbog toga što se odlučio na ovo - rekao je Mask, govoreći o bogatom Japancu.

Maezava je bivši bubnjar pank benda, ali i veliki zaljubljenik u umetnost. U Japanu je 18. najbogatiji čovek čije se bogatstvo procenjuje na tri milijarde dolara, preneo je AFP.

Široj svetskoj javnosti Maezava je postao poznat prošle godine kada je na aukciji u Njujorku, za sliku Žan-Mišela Baskijata izdvojio 110,5 miliona dolara.

- Ja biram da idem na Mesec - napisao je japanski milijarder na Tviteru.

Da bi putovanje na Mesec učinio još zanimljivijim, ovaj ljubitelj umetnosti i bivši muzičar, rekao je da će pozvati osam umetnika iz celog sveta da krenu s njim.

- Kazaćemo im da naprave nešto kad se vrate na Zemlju - rekao je Maezava.

Nije poznato koju sumu novca je Japanac morao da izdvoji za ovaj izlet, a Mask je otkrio da se radi o značajnom iznosu koji će imati veliki uticaj na razvoj BFR rakete, prenosi Rojters.

Samo putovanje oko Meseca trajaće nedelju dana, a toekom leta raketa će napraviti orbitu oko Meseca i približiti mu se na 200 kilometara.

VIDEO: Ilon Mask, biznismen i genije koji planira da pravi grad na Marsu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA