≫ 

Na ovaj aerodrom sme da sleti samo osam pilota: Putnici koji su ovde došli avionom još su u šoku (VIDEO)

Nalazi se na visini od 2.235 metara nadomorske visine i okružen je planinskim vrhovima najvišeg lanca na svetu

  • 0

Putnici koji lete ka ovom udaljenom regionu uglavnom moraju da popiju nešto za smirenje, kako bi podneli sletanje na aerodrom Paro u Butanu.

Mali aerodrom smešten je među strmim planinama na Himalajima i smatra se najopasnijim na svetu.

Preslatkoj devojčici se svi dive kada je vide sa njenim krupnim, crnim očima: Iza njih se krije tužna sudbina koja slama srce (FOTO)

Jaki vetrovi duvaju dolinom i često dovode do ozbiljnih turbulencija. Putnici koji su imali sreće da slete na aerodrom, iskustvo su opisali kao "zastrašujuće".

Pogled na butanski aerodrom. Foto: Wikimedia/Douglas J. McLaughlin

Nalazi se na visini od 2.235 metara nadomorske visine i okružen je planinskim vrhovima najvišeg lanca na svetu. Planine oko aerodroma izdižu se na 5.500 metara, te su indirektno zaslužni za nestabilne meteorološke prilike.

Na ovom aerodromu postoji samo jedna betonska pista koja je duga samo 1.981 metar i zahteva brzo spuštanje. Zbog toga avione ovde mogu bezbedno da spuste samo osam posebno kvalifikovanih pilota, piše Dejli mejl.

Poletanja i sletanja održavaju se samo tokom dana i samo kada to dopušta vremenska prognoza.

Paro je dobio ime po obližnoj reci, a izgrađen je 1968. godine. U početku se koristio kao heliodrom indijskih oružanih snaga u ime vlade Kraljevine Butan. Nakon osnivanja prve butanske avionske komapanije Drukair 1981. godine njegova namena je proširena.

Zbog ograničenog prostora i ekstremnih uslova ovde su u početku mogle da slete samo određene letelice STOL, a nešto kasnije i Dornier 228-200.

Uprkos teškim uslovima, aerodrom koristi oko 30.000 putnika godišnje, koji žele da provedu odmor u Butanu.

VIDEO: Ako dođete na ovaj aerodrom u Grčkoj obavezno čučnite

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA