Rusi bili ispred svog vremena: "Lada" je proizvodila električne automobile pre više od 30 godina (FOTO) (VIDEO)

Neki automobili ostali su u Toljati, rodnom gradu Lade, gde su ih koristile pošte, ali i službe unutar velikih fabrika, najčešće za isporuku obroka. Nekoliko modela korišćeno je i u Moskvi, ali najveći broj vozila poslat je u Ukrajinu

  • 3

U poslednje vreme ljudi se sve više interesuju za električne automobile i većina njih je opčinjena Teslinim "modelom S" za koji se kaže da je revolucionaran i da je promenio način na koji se ovakvi automobili prodaju i prihvataju u svetu.

Poznati svetski proizvođači automobila već neko vreme pokušavaju da se probiju na tržištu sa električnim modelima, a malo ko zna da je Lada svoje prvo električno vozilo proizvela pre više od 30 godina.

>>> Kalašnjikov izašao Tesli na crtu: Ovo je električni super automobil u sovjetskom stilu (FOTO)

Neki automobili ostali su u Toljati, rodnom gradu Lade, gde su ih koristile pošte, ali i službe unutar velikih fabrika, najčešće za isporuku obroka - Printskrin: Youtube

Sovjetska državna komisija početkom 80-ih godina prošlog veka dozvolila je Ladi da stvori električno vozilo, a automobilskoj industriji je preporučila da pokrene masovnu proizvodnju električnih automobila, tako da je prvi takav model svetlost dana ugledao već 1981. godine. Bio je to prvi električni automobil koji je doživeo serijsku proizvodnju, jer je sa proizvodne trake izašlo ukupno 50 takvih modela.

Model je nazvan "VAZ (LADA) 2801", a pokretale se ga nikl-cink baterije, koje su se nalazile na mestu predviđenom za zadnja vrata.

Neki automobili ostali su u Toljati, rodnom gradu Lade, gde su ih koristile pošte, ali i službe unutar velikih fabrika, najčešće za isporuku obroka. Nekoliko modela korišćeno je i u Moskvi, ali najveći broj vozila poslat je u Ukrajinu.

Baterije su težile više od 380 kilograma, a motor koji je imao 35 konjskih snaga, mogao je da razvije brzinu do 90 km/h. Inače, ograničenje dometa bilo je prilično dobro čak i po savremenim standardima - moglo je da se pređe više od 130 km između dva punjenja.

Međutim, u to vreme u SSSR-u nije postojala nikakva infrastruktura stanica za punjenje. Takođe, početni troškovi proizvodnje bili su veći nego što su sovjetski zvaničnici mislili da će biti, pa su počeli da usporavaju projekat masovnog usvajanja električnih vozila u SSSR.

Fabrika Lade dobila je naređenje da nastavi sa istraživanjima u smislu poboljšanja električnih automobila. Neki eksperimentalni električni modeli preživeli su do danas. Većina njih je, međutim, zamenila svoje električne motore sa "normalnim".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • doberman

    26. septembar 2018 | 00:22

    pre oko 100 god. bmw je predstavio elektromobil, roka-feler je odmah otkupio patent i stopirao razvoj, u to vreme su vec bili najveci trgovci naftom, u medjuvremenu su preuzeli sve rudnike litijuma, pa opet rokafelerova shema.

  • E

    26. septembar 2018 | 10:11

    Lada,kola mog detinjstava,eh de je moj stari stizao sa njom:)

  • Pero Englez

    26. septembar 2018 | 09:53

    Samo sto je to bila strogo čuvana tajna!!! LoL

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA