≫ 

Naučnik CERN-a razbesneo koleginice tvrdnjom da su fiziku izmislili muškarci

Predstavio je podatke koji pokazuju da su muški i ženski istraživači jednako citirani na početku svojih karijera, ali da su muškarci više napredovali

  • 1

Visoki zvaničnik CERN-a, jednog od najvećih svetskih naučno-istraživačkih centara, rekao je da su "fiziku izmislili i izgradili muškarci", što su mnogi opisali kao veoma uvredljivu tvrdnju o ulozi žena u fizici.

Spornu tvrdnju izneo je profesor Alesandro Strumija, profesor Univerziteta u Pizi, tokom radionice koju je organizovao CERN, prenosi Bi-Bi-Si. Strumija zastupa stav da su muški naučnici diskriminisani zbog ideologije, te da se njihove zasluge zanemaruju.

PODVIG SRPSKE NAUČNICE ZA ISTORIJU: Zbog velikog uspeha dobila 1,4 miliona evra za istraživanja!

Sam CERN je Strumijinu prezentaciju okarakterisao kao "visoko uvredljivu" i uklonio je sa svog sajta sporne slajdove "u skladu s pravilima ponašanja koja ne dozvoljavaju lične napade niti uvrede". Zvaničnici Evropske organizacije za nuklearno istraživanje (CERN) suspendovali su italijanskog fizičara Alesandra Strumija zbog istage koja je pokrenuta nakon njegove "izuzetno uvredljive" prezentacije o rodnim pitanjima, koja je izazvala zabrinutost za seksizam u nauci.

Ova organizacija je navela da nije unapred znala šta će Strumia govoriti na prezentaciji, a njegov govor je okarakterisala kao "napad na individue" koji je "neprihvatljiv u svakom profesionalnom kontekstu".

Profesor Strumija, inače redovan saradnik CERN-a, predstavio je rezultate studije sprovedene na osnovu istraživanja koje je objavila jedna onlajn knjižara. On je prisutnima, među kojima su preovladavale mlade fizičarke, rekao da su rezultati "dokazali da fizika nije seksistički orijentisana protiv žena".đ

Mozgovi muškaraca i žena nisu isti, Foto: Pixabay.com / Naučnici su otkrili "drugi mozak"

- Međutim, istina nije važna, jer je to deo političke borbe koja dolazi spolja - rekao je.

Takođe, predstavio je podatke koji, kako tvrdi, pokazuju da su muški i ženski istraživači jednako citirani na početku svojih karijera, ali da su muškarci više napredovali s razvojem karijere.

Jedna studija, naveo je Strumija, pokazala je da "muškarci radije rade s predmetima, a žene sa ljudima". U svakom slučaju, kaže ovaj profesor, suprotna pretpostavka o "identičnim mozgovima je - ideologija".

Kao dokaz za, kako navodi, diskriminaciju nad muškim istraživačima, Strumija tvrdi da "oksfordski univerzitet produžava trajanje ispita u korist žena", a da "Italija studentkinjama (istraživačima) nudi besplatnio ili jeftinije studiranje".

Sam je, kaže, ostao bez posla za koji je bio kvalifikovaniji, a koji je, umesto njega, dobila jedna žena.

- Ljudi kažu da je fizika seksistička i rasistička. Ja sam izvršio neke jednostavne provere i utvrdio da nije, već da je postala seksistička protiv muškaraca i to sam i rekao -  izjavio je Strumija za Bi-Bi-Si.

VIDEO: Ne bi se reklo da su ovi muškarci ikad čuli za fiziku

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • DARKO 100%

    1. oktobar 2018 | 20:32

    Pa i ta neka zena je rodila je tog nekog genija, tako svako ima neku glavnu ulogu na ovom svetu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA