≫ 

Stotine hiljada evra u plamenu: Krijumčarima "belog zlata" uništen vredan plen (FOTO)

Uprkos zabrani usled sve manjeg broja slonova, krijumčarenje slonovače je treće po rentabilnosti, posle droge i oružja

  • 0

Vlasti Mjanmara danas su u glavnom gradu Nejpjidou spalile konfiskovanu slonovaču kao i druge delove divljih životinja, kako bi podigle svest o sprovođenju zakona o ilegalnoj trgovini divljom florom i faunom.

Dim i visok plamen nadvili su se nad gradom, a vlasti su ovom prilikom poslale jasnu poruku da će se i ubuduće žestoko boriti protiv krivolova zbog koga strada hiljade nedužnih životinja, najviše slonova.

>>> NAJVEĆA LOMAČA SLONOVAČE u istoriji najavljuje bitku za spas slonova! (FOTO)

Tokom današnje ceremonije spaljeni su slonovačai i delovi drugih životinja - Foto: Tanjug/AP

Inače, slonovača na crnom tržištu može da dostigne cenu i do 7.000 evra za kilogram, pa je zbog toga stekla epitet "belog zlata".

Uprkos zabrani usled sve manjeg broja slonova, krijumčarenje slonovače je treće po rentabilnosti, posle droge i oružja.

Kilogram slonovače na crnom tržištu može da dostigne cenu od oko 7.000 evra - Foto: Tanjug/AP

Kljove i ostali delovi tela slonova traženi su kao ukrasni predmeti i koriste se u tradicionalnoj medicini, posebno u Kini.

Krijumčarenje slonovače, vađenje zlata, ilegalni "porezi" na prirodne resurse i druga krivična dela čine 38 odsto prihoda kojima se finansiraju sukobi i oružane grupe, navodi se u nedavno objavljenom izveštaju Interpola.

Kljove i ostali delovi tela slonova traženi su kao ukrasni predmeti i koriste se u tradicionalnoj medicini, posebno u Kini - Foto: Tanjug/AP

Grupe organizovanog kriminala bave se unosnom trgovinom slonovače iz Afrike i rogovima nosoroga koji se prodaju u Aziji za korišćenje u tradicionalnoj medicini, a u Interpolovom izveštaju naglašava se da 165 miliona dolara zarađenih takvom trgovinom čini tek mali deo njihovih ukupnih prihoda.

VIDEO: "Sirotište" za slonove

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA