≫ 

Prvi put u istoriji pravo na britansku krunu imaće beba afroameričkog porekla: Hari i Megan ozbiljno su zatresli red za presto

Kensingtonska palata saopštila je danas da je vojvotkinja od Saseksa trudna i da se beba očekuje u proleće sledeće godine

  • 12

Princ Hari i njegova supruga Megan Markl saopštili su danas da čekaju svoje prvo dete. Nova kraljevska beba napraviće promene u liniji nasleđivanja i biće sedma po redu za britanski presto.

Radosne vesti kraljevski par prvo je podelio sa kraljicom Elizabetom II i svojom porodicom.

Kako prenose britanski mediji, termin porođaja je krajem aprila, pretpostavlja se da je 23. april. To znači da će Megan i Hari postati roditelji pre proslave prve godišnjice braka.

Stiže još jedna kraljevska beba: Princ Hari i Megan Markl postaju roditelji

Na liniji nasleđivanja za britanski tron beba će biti na sedmom mestu, odmah iza oca, princa Harija, ali će njenim rođenjem doći do promena, pa će tako vojvoda od Jorka pasti na osmo mesto. Svi naslednici ispod njega pašće za jedno mesto niže.

Beba se očekuje u proleće Foto: Tanjug/AP

Međutim, prvo dete princa Harija i Megan Markl neće imati titulu princa ili princeze, kao što je slučaj sa troje dece princa Vilijama, piše Dejli mejl.

Takođe, beba će kao i njena majka imati afroameričke korene, i ovo je prvo kraljevsko dete u Velikoj Britaniji koje će imati to poreklo.

Beba će imati ove titule jedino ako kraljica Elizabeta II promeni pravila. Umesto princa ili princeze, prvo dete Harija i Megan po rođenju će dobiti titulu "erla od Dambartona", ako bude dečak, ili "lejdi Mountbaten-Vindzor".

Kensingtonska palata saopštila je danas da je vojvotkinja od Saseksa trudna i da se beba očekuje u proleće sledeće godine.

Srećna vest objavljena je nekoliko sati kasnije, nakon što su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa sleteli u Sidnej na svojoj prvoj velikom međunarodnoj turneji od venčanja u maju.

Nova kraljevska beba neće imati titulu princa ili princeze, kao što imaju deca princa Vilijama Foto: Tanjug/AP

Očekuje se da će nova kraljevska beba preuzeti prezime Saseks na isti način kao što su deca princa Vilijama Džordž, Šarlot i Lui uzeli prezime Kembridž prilikom upisao u školu i vrtić.

Nova kraljevska beba zamenića princa Endrua u redu za presto, bez obzira da li bude dečak ili devojčica, nakon promene zakona iz 2011. godine, koji je dao isti status sinovima i ćerkama.

Ovako će izgledati linija nasleđivanja za britanski presto nakon rođenja bebe princa Harija i Megan Markl:

1. Princ Čarls

2. Princ Vilijam

3. Princ Džordž

4. Princeza Šarlot

5. Princ Lui

6. Princ Hari

7. Beba Saseks

Megan je već ušla u istoriju kao prva žena mešovite rase koja je ušla u kraljevsku porodicu Foto: Tanjug/AP

8. Princ Endru

9. Princeza Beatris

10. Princeza Eugenija

Video: Kraljevsko venčanje princa Harija i Megan Markl

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA