≫ 

Pobegao je iz Alkatraza sa bratom i drugom i svi su verovali da su se udavili: 50 godina kasnije poslao je pismo FBI-ju i otkrio istinu

Oni su u zatvoru završili 1962. zbog pljačke banaka

  • 4

Iz zatvora u Alkatrazu uspela su da pobegnu samo trojica zatvorenika 1963. godine, iako su to mnogi pokušavali. Zloglasni zatvor do tada je važio za najčuvaniji i najsigurniji na svetu, a zbog njegove lokacije verovalo se da iz njega nije moguće pobeći.

Međutim, to je uspelo samo trojici, Frenku Li Morisu i braći Džonu i Klarensu Englinu.

Oni su u zatvoru završili 1962. zbog pljačke banaka.

Okliznula se na bini i već su je zamislili kako se "prosipa": Ona je uhvatila mikrofon i jednim gestom raspametila sve u sali (VIDEO)

Punih šest meseci su neumorno radili na tome da dovoljno prošire ventilacijske kanale i tako pobegnu iz zatvorske ćelije. Veruje se da su nakon toga brzo napravili splav kako bi pobegli s ostrva na kojem se nalazi zatvor.

Džon je posle 50 godina otkrio istinu Foto: Wikipedia/US Federal Government

Međutim, pre svega toga napravili su lutke koje su glumile zatvorenika kako niko od stražara ne bi primetio da fale. Glave su napravili od smese WC papira i sapuna, a za kosu su koristili vlastite dlake.

Iako su istrage dokazale da je sve ovo bilo itekako moguće, mnogi nisu verovali da je trojac preživeo beg i stvarno završio na slobodi.

A onda su se u sedamdesetim godinama prvo pojavile fotografije koje dokazuju da su živi, a 2013. godine se pojavilo i pismo koje je Džon Englin navodno poslao FBI-u.

- Moje ime je Džon Englin. 1962. godine sam s bratom Klarensom i Frenkom Morisom pobegao iz Alkatraza. Imam 83 godine i u lošem sam stanju. Imam rak. Da, te noći smo se svi izvukli, i to jedva! Frenk je umro u novembru 2005. godine. Njegov grob je u Aleksandriji, zakopan je pod drugim imenom. Moj brat je umro 2011. godine. Ako objavite na TV-u da u zatvoru neću provesti više od jedne godine i da ću dobiti pravo na lečenje, napisaću vam gde se tačno nalazim. Ovo nije šala - napisao je Džon u pismu.

Ove godine FBI je potvrdio da pismo zaista postoji. Istraga o njihovom begu će ostati aktivna sve do njihovog 100. rođendana.

Verovalo se da je iz njega bekstvo nemoguće Foto: Wikipedia

Prema pismu, Džon Englin je veći deo života proveo u Sijetlu, a osam godina je živeo u Severnoj Dakoti.

U vreme kada je poslao pismo, živeo je u južnoj Kaliforniji.

Čuveno bekstvo je ovekovečeno u filmu iz 1979. "Bekstvo iz Alkatraza", u kome Klint Istvud glumi Frenka Lija Morisa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA