Ova kokoška ima crno perje, meso boje uglja i kosti tamne kao noć: Kažu da je "lamborgini" među živinom

Po ceni od 275 dolara može se naći pile ove rase staro mesec dana, dok 999 dolara košta pile od 7 meseci

  • 2

Jedna od najčudnijih rasa živine je gotska Ajam Cemani kokoška. Već na prvi pogled ova ptica crnog perja, poreklom je iz Indonezije zapanji posmatrače koji se dodatno šokiraju kada saznaju da osim perja kokoška ima i crnu kožu, kosti i unutrašnjim organima, samo krv joj nije crna, ali je zato veoma tamna.

Ona je toliko jedinstvena i raskošna da je često nazivaju "lambordžinijem" živinarskog sveta.

Zvao hitnu pomoć 314 puta za 5 godina: Upoznajte najvećeg hipohondra u istoriji

Ovakva rasa je specifična za Indiju i Indoneziju i uglavnom se u postojbini koristi za rituale, jer ondašnje stanovništvo veruje da ova kokoška ima i mistične moći. Takođe, koriste je i u ishrani, ali se smatra i da je crno meso ovih crnih kokošaka dobar afrodizijak.

Po tradicija uzgajali su je plemići i bogataši čuvajući je kao ukras u skrivenim svojih palata i smatra se da još od antičkih vremena i srednjeg veka ovakva ptica nija mogla da se nađe na pijacama jugoistočne Azije jer se nije uzgajala radi ishrane.

Jaja su joj malo tamnija nego kod obične živine, Foto: Pixbay

Za njenu boju odgovorna je genetika, odnosno retka mutacija koja je zaslužna za to da ova živina proizvodi 10 puta više pigmenta melanina nego što je to slučaj kod druge živine.

Zahvaljujući svojoj boji, ova rasa postala je popularna širom sveta, a posebno su cenjene jedinke čije perje ima metalni sjaj ljubičaste ili zelene boje.

Ove ptice imaju veoma blagu narav. Tokom prve godine mogu da snesu 20-30 jaja, a zatim nastupa pauza koja traje od 3 do 6 meseci. Jaja su neuobičajeno velika u poređenju s veličinom njihovog tela. Ova rasa je veoma izdržljiva, ne zahteva posebnu negu i smatra se da je njen uzgoj lak. Jedino nije sigurno da će crne jedinke uvek preneti željene osobine na svoje potomstvo.

Na portalu Farmia se navodi da se po ceni od 275 dolara može naći pile staro mesec dana, 499 dolara košta pile staro 4 meseca i 999 dolara pile staro 7 meseci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Legolas

    16. oktobar 2018 | 23:58

    U Lidlu 150 din kg kilo crnih ŠKODA pilica :)

  • Ćorloilo Ćorlo Pk

    18. oktobar 2018 | 02:32

    Kako reče moj komšija u šali, razmišlja da otvori farmu pilića, da ih sve prefarba u crno, pa da ih prodaje nešto "jeftinije"! ;-) ;-) 😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA