Misterija duboke plave rupe: U najvećem ponoru u okeanu naučnici pronašli tragove nepoznatih stvorenja (VIDEO)

Velika plava rupa predstavlja najveći ponor u okeanu širok 300 metara, a dubok oko 125 metara

  • 4

U okeanu u Belizeu istraživači Akvatika ispitivali su veliku, veoma duboku plavu rupu na misiji koja je trajala od 27. novembra do 13. decembra 2018. godine. Za to vreme, napravili su 20 uspešnih zarona u ovu divnu, masivnu i misterioznu rupu na dnu okeana.

Fotografiju plave rupe prvi put je napravio Vladimir Šveda i objavio na internetu u avgustu 2013. godine.

Jedan od načina na koji je posada istraživala to područje bila je da rade s "Kongsberg Mesotechom" kako bi završili potpunu 3D sonarnu kartu cele plave rupe.

To je urađeno sa sonarnom tehnikom i podvodnim sonarima sa površine.

- Kada se jednom obrade i sakupe, ovi podaci će biti podeljeni sa vladom Belizea i većom globalnom naučnom zajednicom kao nasleđe ekspedicije - rekli su iz Akvatika.

Pored zanimljivih čitanja o hemijskim kompozicijama i morskom životu - ili njihovom nedostatku, grupa je pronašla "tragove" od stvorenja koja nisu mogli da identifikuju.

U intervjuu za CNN Travel, Erika Bergman iz Akvatike govorila je o različitim aspektima misije plave rupe, sonarnim čitanjima i nekim misterioznim tragovima.

- Možete da budete na udaljenosti od 20 do 30 metara od stalaktita ili komada zida i videti savršeno svaki detalj, bolje nego što bi vid mogao da pruži - rekla je ona.

Bergman je istakla kako su pronašli neidentifikovane tragove u podnožju rupe, koje očigledno nisu bili od školjke.

Istražitelji su u jednom delu pronašli stotine mrtvih školjki, zajedno s dokazima o pokušajima bega. Verovatno su upale u rupu i kada su dospele do dna, nisu pronašle kiseonik u vodi i ugušile se.

Posada je pronašla dokaze o stalaktitskim i stalagmitskim formacijama, prekrivene peskom. Očekivali su da će dno rupe pronaći na oko 130 metara, ali posle prvog spuštanja kroz H2S, posada je pronašla dno mnogo ranije nego što su mislili. Pronašli su brazdu oko ruba rupe - veliku.

Dokumentarac sa ove misije biće prikazan kasnije ove godine. Misiji se pridružio i milijarder Ričard Brenson.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Др

    4. mart 2019 | 12:54

    Ванземаљци гарант! Сада ће ови што верују да повилене, јер чим нешто нема логично и познато објашњење, то су ванземаљци!

  • Johan

    4. mart 2019 | 12:32

    Sve su pronašli neke rupoglavce.

  • Neimar

    4. mart 2019 | 12:31

    Ijasam nasao trago e karakondzule aliga nikad nisam vidio

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA