≫ 

Kako su nebeska tela dobila imena: Svemir je prepun naziva iz "Gospodara prstenova" i Danteovog "Pakla", a ovo su kriterijumi za imenovanje

Postoje i asteroidi nazvani po popularnim muzičarima, kao što su Džimi Hendriks, Bili Holidej i Dejvid Bouvi

  • 0

Svaki budući svemirski istraživač trebao bi da zna da se svaki novootkriveni greben na Mesecu mora imenovati po geologu. Ako želite imenovati neku tvorevinu na Titanu, prirodnom satelitu Saturna, morate da budete fan naučne fantastike, a planine i ravnice na Mesecu oblikuju se po mestima iz Tolkinove "Srednje zemlje" i Herbertove serije "Dune".

Gotovo sve na Jupiterovom mesecu Io, mora imati nazive povezane sa vatrom, vulkanima ili Danteovim "Paklom". Tako nalaže Međunarodna astronomska unija (IAU), organizacija koja okuplja nacionalne astronomske organizacije iz svih delova sveta, koja službene nomenklature određuje od 1919. godine.

Uz sve snažnije teleskope i ambiciozne nove robotske misije i sve veći broj identifikacija 'nekretnina' sunčevog sistema, njihove smernice, briljantne, čudesne i pomalo "štreberske", osiguravaju red u prepunom nebu iznad nas, piše The Washington Post.

Priča o imenovanjima svemirskih tela dospela je u medije nakon što je "Karnegi institut za nauku" objavio kako im je potrebna pomoć za imenovanje nekoliko Jupiterovih meseca otkrivenih prošle godine. Astronom Skot Šepard koji je uz pomoć velikog teleskopa u Čileu te mesece i uočio, rekao je kako bi se predlozi trebali "da se tvituju" na @JupiterLunacy uz haštag #NameJupitersMoons.

Postoje pravila kako ne bi nastao haos u sunčevom sistemu Foto: Pixabay

No uz sve protokole koji postoje Šepard bi u razmatranje trebao da uzme samo imena koja odgovaraju sledećim kriterijumima.

1. Ime mora biti povezano sa likom iz grčke ili rimske mitologije koji je ili potomak ili ljubavnik boga Zevsa ili Jupitera.

2. Mora imati 16 znakova ili manje, i po mogućnosti mora biti jedna reč.

3. Ne sme biti reč o uvredljivom ili komercijalnom pojmu i ne sme da ima bilo kakve veze sa političkim, vojnim ili religijskim aktivnostima u proteklih 100 godina.

4. Ne sme pripadati nekoj živoj osobi niti bilo šta slično, već postojećim mesecima ili asteroidima.

5. Ako se taj mesec kreće direktno, u istom smeru kao planeta, ime mora da se završava sa a, a ako je retrogradan i kruži u suprotnom smeru, mora da se završava sa e.

- U ovom poslednjem slučaju zapravo ponestaje imena -  naglašava Šepard.

Nebeska tela nose ime po muzičarima, piscima, naučlnicima... Foto: Pixabay.com

Da je reč o potrebnim merama smatra i astronom Garet Vilijams. Kaže da je pre njih u sunčevom sistemu vladala prava zbrka. Nekada je došlo i do političkih i međunarodni sukoba oko imena novih planeta.

Tako je Uran zamalo nazvan Džoržova zvezda nakon što je kralj Džordž III darovao niz poklona Vilijemu Heršelu, koji je otkrio planetu. Razvoj teleskopa omogućio je otkrivanje novih stenovitih tela svake godine, a jedna ih je naučnik podrugljivo čak i nazvao "gamadima sa neba".

No malo je istraživača iskoristilo vreme i proverilo jesu li njihova navodna "otkrića" viđena već ranije. Sukobi su bili neizbežni.

Krater tako može imati tri različita imena, a ime može opisati dva potpuno različita objekta. Godine 1913. objavljen je spisak svih poznatih oblika na Mesecu koji je u to vreme bio najistraženiji objekat sunčevog sistema.

Rad Engleskinje Meri Adela Bleg, poznatog astronoma, koja je pomno pratila svako novo otkriće i ne baš prikladne nazive, doveo je od sastavljanja IAU-ovog prvog službenog spiska mesečevih znamenitosti.

Dve decenije kasnije objavili su i sličnu topografiju Marsa, na temelju mapa koje su razvili astronomi tokom proteklog veka. Dolaskom tog svemirskog doba "otkrića su dolazila brzo i u velikim količinama", smatra Vilijams.

Uglavnom odmah nakon otkrića se daju predlozi koje će ime novootkriveni objekat nositi Foto: Pixabay/geralt

Kako bi ih na najbolji mogući način nadzirala IAU je kreirala radnu grupu koja bi pratila imenovanja. Kada na Zemlju stignu prve fotografije novog nebeskog tela, tim u svemirskoj letelici predlaže kategoriju i temu za imenovanje onoga što posmatraju, rekla je Rita Šulc, predsednica WGPSN-a.

Nakon što je NASA-ina sonda New Horizons 2015. prošla pored Plutona, naučnici u timu i IAU-u osmislili su šemu imenovanja fokusiranu na priče o podzemlju i putovanjima sa nekim otkrićima. Složili su se da će planine na planeti biti imenovane po istorijskim istraživačima, dok bi tamne mrlje i ravnice na mesecu Haronu mogle obeležiti odredišta izmišljenih svemirskih ekspedicija.

Kao rezultat toga, imamo Tenzing Montes na Plutonu - planine nazvane po nepalskom planinaru Tenzingu Norgaju i tamno mesto, nazvano Mordor. Svemir je prepun naziva koji su vezani uz "Gospodar prstenova".

Nakon što se donese odluka o temama svako može predložiti ime ako mogu pokazati da ima i naučnu svrhu. Predloge razmatraju tela i odbori i nakon prihvatanja objavljuju se u njihovom glasniku. Među novim dodacima su i Hipokamp, maleni Neptunov mesec otkriven uz pomoć Habl-a, i Stejšn Tienhe, mesto sletanja kineske letelice Čange 4 na tamnoj strani Meseca.

Hipokamp je mitološko biće iz grčke mitologije vezano uz vodu, sluga boga mora Posejdona i nimfe Amfitrite, njegove družbenice. Tienhe potiče od drevnog kineskog naziva za Mlečni put. Teme sprečavaju da neka otkrića nose isto ime, ali i povezuju stvari.

Mlečni put, naša galaksija, na slici astronoma i astrofotografa Jurija Beleckog iz 2007. godine. Neposredno ispod „puta“ su dva najvidljiva nebeska tela, planeta Jupiter i zvezda Antares. Foto: Wikimedia Commons/ESO/Y. Beletsky/eso.org

- Ako poznajete mitologiju, odmah možete otkriti o kojem i kakvom telu je reč i kakvo je njegove značenje - naglašava Vilijams. Njihovo nazivanje poslednjih se godina moralo proširiti i izvan mitologije, pa tako kaže Vilijams, sekretar radne grupe za nomenklature tela, da je teme nastojao da prilagodi kako bi odražavale "promenljiva životna iskustva astronoma koji ih imenuju".

Posebno je ponosan na asteroide nazvane po popularnim muzičarima, kao što su Džimi Hendriks, Bili Holidej i Dejvid Bouvi.

Manje planete koje nisu ni planete ni komete, najbrojniji su i nose imena imena matematičara, hemičara, inženjera, učitelja, članova Biltsa i Monti Pajtona, sve tri sestre Bronte, Džesi Ovensa, Za Za Gabor i Malala Jusufzai.

No i za njihova imena postoje pravila. Kada je tokom 80-ih jedan novootkriveni asteroid, Džejms Gibson hteo da nazove po svojoj mački Gospodin Spok smatrali su da to baš i nije primereno. No imena se ne menjaju pa tako oko Sunca i dalje kruži 2309 Gospodin Spok.

(Telegraf.rs/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA