Ajnštajnova zagonetka je konačno rešena: Evo šta piše na rukom ispisanoj stranici koju je ceo svet tražio 64 godine (FOTO)

Stranica koja je nedostajala je nađena u gomili od 110 drugih dokumenata

  • 6

Čuvena "zagonetka" najpoznatijeg svetskog teoretskog fizičara, Alberta Ajnštajna, rešena je nakon što je pronađena stranica koja je nedostajala, prenosi news.com.au.

Rukom ispisana stranica, koja datira iz 1930. godine, otkrivena je u izraelskom Hebrejskom univerzitetu u gomili od 110 stranica.

U pitanju je rad koji je dobitnik Nobelove nagrade napisao o ujedinjenoj teoriji polja.

- U kopijama koje smo imali, jedna stranica je nedostajala i to je bio problem. To je bila zagonetka - rekao je za AFP Hanoč Gutfreund, naučni savetnik univerzitetskog arhiva Ajnštajna.

Sada je misterija konačno rešena, na opšte zadovoljstvo svih poštovalaca lika i dela čuvenog Ajnštajna.

Ajnštajnova "zagotnetka" je konačno rešena Foto: Profimedia

- Ovaj rad je bio jadan od brojnih pokušaja Ajnštajna da ujedini sile prirode u jednu teoriju i on je tome posvetio 30 godina svog života - rečeno je na ovom univerzitetu.

U ostatku arhive od 110 stranica nalaze se pisma ovog fizičara rođenog u Nemačkoj, a koja izražavaju zabrinutost zbog uspona nacističke paritje i niza drugih naučnih i ličnih pitanja.

U pismu iz 1935. godine koje je poslao svom sinu Hansu Albertu, Ajnštajn piše da stvari u Nemačkoj polako počinju da se menjaju.

Dodao je da se nada da se neće dogoditi novi evropski rat... a da ostatak Evrope konačn počinje da stvari shvata ozbiljno, posebno Britanci.

On je čitav svoj život posvetio fizici Foto: Profimedia

Godine 1933. Ajnštajn je pisao pisma u kojima je detaljno opisao svoje bekstvo od nacista i kako je njegov rad pomagao Jevrejima da pobegnu od Hitlerovog režima.

Gutfreund je rekao da je Ajnštajn bio živopisna osoba, pored toga što je bio svetki poznati naučnik, što je retkost.

- Ajnštajn je postao veći mit odvojen od prave osobe i taj mit će se održati u godinama koje dolaze, a je tome ne vidim kraj - rekao je kustos Roni Grosz.

Ajnštajn je bio jedan od osnivača Hebrejskog univerziteta, a umro je 1955. godine u 76. godini života.

Ovaj rad datira iz 1930. godine Foto: Profimedia

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Goblin

    7. mart 2019 | 23:53

    Gledao sam neku naučnu televiziju i u toj emisiji su pričali kako je Ajnštajn jedini putovao kroz vreme.. Što je prosto nemoguće jer je tad tehnologija bila slaba, a i sad se nemože sa ovom boljom putovati kroz vreme, ali hajde da im verujemo. Ajnštajn je mnogo misteriozan lik.

  • X

    8. mart 2019 | 09:29

    On je krao patente od naucnika onog vremena.I sami zakljucite o kakvom coveku se radi.

  • Milorad

    8. mart 2019 | 15:37

    On je ipak samo jedan kamen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA