KAZNA ZA PUŠENJE 1.500 EVRA: Čuvajte se ako idete u ovaj grad!

Zakonom je zabranjeno pušenje u kancelarijama, restoranima, hotelima i bolnicama, a za kršenje zabrane predviđena je kazna do 1.500 evra

  • 9

Najstroži zakon protiv pušenja u istoriji Kine, koji je danas stupio na snagu, predviđa novčane kazne bez presedana i telefonsku liniju za prijavu prestupnika, ali je i dalje prisutan i strah od lošeg sprovođenja.

Pušači, nije istina da vas cigarete smiruju i opuštaju!

Zakon je zabranio pušenje u kancelarijama, restoranima, hotelima i bolnicama, a za kršenje zabrane predviđena je kazna do 1.500 evra (10.000 juana).

Prostori koji više puta budu ignorisali zabranu, mogu da izgube licencu, dok će pojedinci koji budu uhvaćeni da puše, biti kažnjeni sa oko 200 juana.

Pored zatvorenih prostora, zakon zabranjuje pušenje i na nekim otvorenim prostorima, koji su blizu škola, bolnica i sportskih objekata.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Uprkos vladinoj kampanji upozorenja putem plakata u restoranima i preduzećima, postoje mnoge sumnje da će zakon biti efikasno primenjivan.

Predsednik Udruženja za kontrolu pušenja Ðang Jianšu je istakao da su potencijalno problematični noćni klubovi i da su tu ključni vlasnici, koji imaju odgovornost da obezbede da se u njihovim prostorima ne puši.

Zdravstveni inspektori će biti zaduženi za sprovođenje zakona i obavaljanje kontrole i delovanje po pozivu javnosti. U Pekingu su istaknuti plakati, a vlada je pokrenula kampanju i na društvenim mrežama, gde će objavljivati slike pušača koji su uhvaćeni na delu.Međutim, neki restorani, koje je danas posetio novinar AFP-a, nisu bili upoznati sa propisima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dane

    1. jun 2015 | 16:50

    I treba. Pusite kod svoje kuce brate mili koliko hocete. Gde god da odem i neko pusi usmrdim se sav na cigare.

  • pARAĆINAc

    1. jun 2015 | 16:42

    Ma tako i treba.da se pogasi ova duvanska industrija,i kod nas treba da@uvedu istom merom

  • R

    1. jun 2015 | 18:29

    Steta sto tako nije svuda. Cigare su jedno zlo!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA