PUTIN UZ IRAN: Rusija ukinula zabranu izvoza obogaćenog uranijuma

Rusija i Iran imaju zajedničke interese i deluju udruženim snagama, pa će glavna tema i svrha Putinove posete biti rešavanje krize u Siriji

  • 5

Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je u jednodnevnu posetu Teheranu tokom koje će sa iranskim zvaničnicima razgovrarati o sirisjikoj krizi. Ovo je prva Putinova poseta Iranu u poslednjih osam godina, koja je ojačana ukidanjem zabrana na isporuku robe, materijala i opreme Iranu u vezi sa obogaćenim uranijumom.

KLJUČNA BITKA ZA SIRIJU: Rusi, Asad, Iran i Hezbolah napadaju Islamsku državu!

PUTINU NA OVOM CEO SVET ZAVIDI: Ovo je ratna soba iz koje ruski predsednik upravlja napadima na ISIS! (FOTO) (VIDEO)

On će se sastati sa vrhovnim iranskim liderom Ajatolahom Ali Hameneijem i predsednikom Hasanom Rohanijem, a učestvovaće i na samitu zemalja izvoznica gasa koji se održava u Teheranu.

Glavna tema biće rešavanje krize u Siriji i međunarodni mirovni plan, u kojoj Rusija i Iran imaju zajedničke interese i deluju udruženim snagama. Pored toga, obe države podržavaju predsednika Bašara al-Asada.

Rusija svakodnevno izvodi vazdušne udare na položaje džihadista Islamske države u Siriji, a Iran šalje vojnu i finansijsku pomoć Damasku, uključujući i vojne savetnike za predsednika Asada.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

 

Ova svetska sila bila je odlučujući faktor u potpisivanju nuklearnog sporazuma sa Iranom u julu ove godine, u kojem je dogovoreno da inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju imaju potpuni uvid u vojne lokacije Irana, za koje je Zapad tvrdio da proizvode nuklearno oružje. Četiri meseca kasnije Vladimir Putin ukida zabranu na izvoz materijala i opreme za obogaćivanje uranijuma Iranu.

Odluka o izvozu niskoobogaćenog uranijuma iz Irana u Rusiju donesena je u okviru sporazuma između Islamske Republike i šest svetskih sila u julu. Prema tom sporazumu, Teheran mora da se odrekne 98 odsto svog obogaćenog uranijuma i obavezao se da neće obogaćivati taj element na više od 3,67 odsto u narednih 15 godina te da neće posedovati više od 300 kilograma tog materijala.

(Telegraf.rs/ Tanjug/ Izvor: rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA