TERMINAL ZA GAS BIĆE U JADRANU: Hrvatska završava izgradnju 2018. godine!

- To ne znači da odustajemo od kopnenog terminala, ali u ovom trenutku smatramo da možemo osigurati stabilnost tržišta plutajućim terminalom - kazao je Panenić u intervjuu agenciji Rojters

  • 8

Hrvatska namerava da završi izgradnju plutajućeg terminala za tečni prirodni gas (TPG) u severnom Jadranu u 2018. godini, a početni kapacitet iznosio bi oko dve milijarde kubnih metara gasa godišnje, izjavio je hrvatski ministar ekonomije Tomislav Panenić.

EVROPI PRETI KATASTROFA ako ostane BEZ RUSKOG GASA, upozorava "Fajnenšel tajms"

- To ne znači da odustajemo od kopnenog terminala, ali u ovom trenutku smatramo da možemo osigurati stabilnost tržišta plutajućim terminalom - kazao je Panenić u intervjuu agenciji Rojters.

Prvobitni planovi su uključivali, kako podseća britanska agencija, kopneni terminal kapaciteta od oko šest milijardi kubnih metara gasa, sa ciljem snabdevanja zemalja centralne i istočne Evrope.

Strani ulagači, uključujući neke iz SAD-a, pokazali su interesovanje za terminal na ostrvu Krk, a očekuje se da će se razgovori o finansijskim detaljima ubrzati idućih meseci.

Kako prenosi hrvatska agencija Hina, Panenić je naveo i da Hrvatska elektroprivreda (HEP) planira investicije od oko 3,6 milijardi kuna (oko 478 miliona evra) za modernizaciju objekata i povećanje kapaciteta proizvodnje struje iz hidroelektrana.

Prema njegovim rečima, vlada bi mogla da emituje između 10 i 25 odsto deonica kompanije ako pronađe "odgovarajućeg partnera, koji bi od HEP-a mogao da napravi velikog regionalnog igrača".

Ministar je takođe rekao da zvanični Zagreb želi da obnovi razgovore s mađarskim MOL-om o Ini.

- Ne mogu da jamčim da će do toga doći pre leta, ali Vlada radi na svojoj pregovaračkoj poziciji. Želimo da se primarno fokusiramo na investicije i poboljšanje poslovanja Ine - objasnio je on.

Hrvatska država, koja poseduje oko 45 odsto deonica Ine, i MOL, koji ima udeo od gotovo 50 procenata, već godinama se ne slažu po pitanjima upravljačkih prava i investicija u Ini, podseća Rojters.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duki st.

    13. april 2016 | 17:28

    Sve je počelo od kradje gasa u Ukrajini. Pa sabotiranje južnog toka. A Da se progura gasovod iz Azerbejdžana. Iako nema dovoljno gasa. Kupuju od Rusa preko posrenika. Pa novo TNG iz USA ? Terminal na Krku. Naši papani jesenas već biki na savetovanju. i sada plutajuće platforme ? Ha. Sve što pluta, More guta. Ajd da sačekamo.

  • Tutor

    13. april 2016 | 19:07

    Džaba terminal kada nema gasa, rvati su totalno izgubili vezu stvarnošću.

  • MB

    14. april 2016 | 01:21

    Sad hocete da unistite i prirode i ljepote Krka svaka cast

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA