≫ 

NAJHLADNIJI BOŽIĆ U MOSKVI U ZADNJIH 120 GODINA: Evropa okovana snegom, ledeni talas odneo 20 života, temperature sve niže (FOTO) (VIDEO)

U poslednja dva dana u Poljskoj je 10 osoba umrlo u ledenom talasu koji će potrajati i preko vikenda, a u Istanbulu je obustavljen vazdušni i vodeni saobraćaj

  • 1

Snežne padavine i niske temperature pogodile su danas evropski kontinent - u Poljskoj, Belgiji i Italiji ima žrtava, pojedina grčka ostrva su prekrivena snegom, u Turskoj je otkazano na stotine letova, a građani Moskve su dočekali najhladniji Božić u poslednjih 120 godina.

Sneg paralizovao Istanbul, otkazano 400 letova

U poslednja dva dana u Poljskoj je 10 osoba umrlo u ledenom talasu koji će potrajati i preko vikenda, a u Istanbulu je obustavljen vazdušni i vodeni saobraćaj, prenosi AFP.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ukupan broj žrtava u Poljskoj koje su umrle od hipotermije od 1. novembra popeo se na 53. U pojedinim delovima zemlje temperature su pale na - 20 stepeni Celzijusa.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Živa u termometru se tokom noći u Moskvi spustila na - 30 stepeni, pa su građani dočekali Božić po hladnoći kakva nije zabeležena već 120 godina, javila je agencija RIA Novosti.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

U Sankt Peterburgu, gde je zabeleženo minus 24 stepena, policija je pronašla telo muškarca koji se smrznuo tokom noći, prenosi Index.hr.

Najmanje sedam ljudi umrlo je u Italiji od hladnoće u zadnja dva dana, čime se broj žrtava polarnog talasa u Evropi popeo na 20.

Šest beskućnika su umrla od posledica smrzavanja u Italiji, gde su zbog snežnih padavina letovi preusmereni, putevi su zatvoreni, a polasci vozova otkazani.

Temperatura je pala na -10 stepeni u područjima koja su pogodila tri zemljotresa u avgustu i oktobru.

Na Amatriče i Akumoli, dva mesta posebno pogođena potresom, obilno je napadao sneg, jednako kao i u Apuliji i na Siciliji.

Meteorološke službe predviđaju nove snežne padavine tokom vikenda.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Pojedine škole na jugu Italije, gde je visina snega oko metra, neće raditi u ponedeljak, navodi Ansa. U Bugarskoj, u blizini turske granice, pronađena su tela dvoje ilegalnih iračkih migranata.

I Švajcarska je, javlja Meteonjuz, u noći na subotu bila pogođena polarnom hladnoćom, pa je tako u Davosu zabeleženo - 19, a u Bernu - 15,5.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

AP navodi da je u Belgiji nastradao muškarac kada je kamion kojim je upravljao sleteo sa puta zbog poledice.

U Solunu je izmereno sedam stepeni ispod nule, a sutra će prema prognozi biti još hladinije, minus 10. Nekoliko grčkih ostrva, na kojima je uglavnom toplo, prekriveno je snegom i temperature su niske.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

U Turskoj snežne padavine su blokirale Istanbul, više od 650 letova je zbog loših vremenskih prilika otkazano.

Anadolija izveštava da su i trajekti stali. Sneg je napadao do 40 centimetara tokom noći u Istanbulu, i izazvao haos na putevima.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Turska agencija Dogan navodi da se jedan od glavnih autoputeva u Istanbulu pretvorio praktično u parking, pošto su mnogi vozači napustili sinoć vozila i pešice se uputili kućama.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

I u Nemačkoj je noćas bilo najhladnije ove zime, pa je tako u dva sela u Bavarskoj izmereno - 26, a u Berlinu - 15.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Hladan talas pogodio je i balkanske zemlje - u planinskim predelima BiH izmereno je - 27. Niske temperature pogodile su i istočne i južne delove Srbije.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA