ŠTA BRANE MAKEDONCI: Samo jedna slika je dovoljna da kaže o čemu se ovde zapravo radi (FOTO)

Crkva Svetog Jovana Bogoslova na litici iznad Ohridskog jezera jedan je od najlepših bisera srpskovizantijske srednjevekovne arhitekture na prostoru bratske nam Makedonije

  • 5
Crkva Svetog Jovana Bogoslova nalazi se u ribarskom selu Kaneo, nedaleko od grada Ohrida, na litici iznad Ohridskog jezera. Foto: Wikimedia Commons/Diego Delso, delso.photo, License CC-BY-SA

Crkva Svetog Jovana Bogoslova nalazi se u ribarskom selu Kaneo, nedaleko od grada Ohrida, na litici iznad Ohridskog jezera. Foto: Wikimedia Commons/Diego Delso, delso.photo, License CC-BY-SA

Nije poznato kada je tačno sagrađena Crkva Svetog Jovana Bogoslova, ali se pouzdano zna da je postojala sredinom XIV veka budući da ju je car Stefan Uroš IV Dušan Silni kao metoh sa lovištem darovao prilepskom manastiru Treskavac. Pretpostavlja se da je podignuta krajem XIII stoleća za kraljevanja Milutinovog.

Smeštena je na litici iznad Ohridskog jezera, nedaleko od grada Ohrida a u neposrednoj blizini sela Kaneo zbog čega se često naziva i Crkva Svetog Jovana Kanea.

Živopisna je, skladna, intimna i prelepa. Njena je osnova u obliku pravilnog upisanog krsta, a arheolozi smatraju da je arhitekta, ko god on bio, bio pod uticajem jermenske verske arhitekture, zbog čega je vrlo moguće da je došao iz Romejskog carstva (ili je sam hram podignut pre nego što je taj kraj pripojen Srbiji).

Pre nego što će Turci nagrnuti na makedonsko tlo, crkva je restaurisana; kasnije je verovatno ispala iz upotrebe zbog čega je propao veći deo fresaka. Obnovljena je u XIX veku, ali sve što je tada sagrađeno srušeno je šezdesetih godina kada je objekat kompletno restaurisan i kada mu je vraćen prvobitni izgled.

Najvažnija freska koja je pretekla iz srednjeg veka jeste Hristos Pantokrator na kupoli, dok je većina ostalih iz našeg doba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Donje baljege

    4. oktobar 2017 | 16:22

    Od kad je Makedonija nama bratska?

  • T'ga za jug

    4. oktobar 2017 | 21:04

    Kome brane i sta brane???

  • Bomba

    4. oktobar 2017 | 15:09

    Pazi .. komunisti su je restaurisali? Pa brate to vjeruj da je nesto pisalo mnogo vazno sto nije trebalo da se zna..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA