1

Zašto je najpoznatija berlinska crkva koju zovu SRCEM BERLINA već 74 godine u ruševinama (FOTO)

Spomen-crkva cara Vilhelma sagrađena je u poslednjoj deceniji XIX veka, ali je stradala u savezničkom bombardovanju 1943. godine. Postojala je ideja da se sve sruši i da se sagradi nova crkva, ali su se Zapadni Berlinci digli na noge pa je sačuvan stari toranj, u ruševinama

Spomen-crkva cara Vilhelma — poznatija jednostavno kao Spomen-crkva ili pod nadimcima "Karmin i pufna" i "Okrnjeni zub" — berlinska je protestantska crkva koja se nalazi na Kurfirštendamu, na trgu Brajtšajdplac.

Prvobitna crkva sagrađena je tokom poslednje decenije XIX stoleća, a njeno je podizanje naložio nemački car Vilhelm II u čast svoga dede, Vilhelma I.

Spomen-crkva cara Vilhelma u Berlinu, početkom XX veka. Foto: Wikimedia Commons/United States Library of Congress

Arhitekta Franc Švehten zamislio je svetinju u neoromanskom stilu, po ugledu na srednjevekovni Bonski minster, sa fasadom od tufa; zidni mozaik je prekrivao 2.740 kvadratnih metara, toranj je bio visok 113 metara a u brod je moglo da stane preko 2.000 vernika.

Tako je bilo do kobnog 23. septembra 1943. godine, kada je crkva strašno stradala u savezničkom bombardovanju, mada ne bez nade u obnovu. Međutim, 1947. godine odlučeno je da se sagradi nova crkva, ali se narednih desetak godina debatovalo na koji bi se to način trebalo izvesti.

Bombardovana Spomen-crkva cara Vilhelma u Berlinu, na dan 7. jula 1945. godine, tačno četiri godine nakon početka ustanka u Srbiji. Foto: Wikimedia Commons/Imperial War Museums

Pobednik na konkursu, Egon Ajerman, predložio je da se stara crkva u potpunosti sruši da bi se na njenom mestu podigla nova građevina, ali su se Zapadni Berlinci digli na noge: išli su toliko daleko da su govorili da je urušena svetinja "srce Berlina". Zbog toga je ovaj arhitekta promenio plan i sačuvao toranj, ali srušio sve ostalo.

Nova crkva koja okružuje ostatak stare sastoji se iz četiri dela, i vrlo je moderna struktura sa tornjem visokim 53,5 metara na čijem se vrhu nalazi pozlaćena sfera iznad koje je pozlaćeni krst; u tornju je šest bronzanih zvona salivenih od francuskih topova iz Franko-pruskog rata 1870-1871. godine.

Ostaci tornja originalne Spomen-crkve cara Vilhelma u Berlinu. Pored njega je novi toranj. Foto: Wikimedia Commons/Null8fuffzehn

Konstrukcija je od čelika, a zidovi su kao saće betona i stakla. Njega je dizajnirao Gabrijel Loar; dominira plava boja, ali postoji i crvena, zelena i žuta, zbog čega crkva i nosi onaj nadimak "Karmin i pufna". Stara kupola je ta koju zovu "Okrnjeni zub".

U novu crkvu može da stane oko hiljadu vernika. Na severoistočnoj strani nalaze se tri umetnička dela. Prvo je tu spomen-ploča u čast protestantskih mučenika koji su ubijeni zbog svoje vere od strane nacističkog režima, u koju je integrisan španski drveni krst iz XIII veka.

Oltar unutar nove Spomen-crkve cara Vilhelma u Berlinu. Foto: Wikimedia Commons/Johann H. Addicks

Odmah pored je originalna "Staljingradska Madona", crtež nemačkog vojnika Kurta Rojbera nastao na ledeni Božić 1942. godine pod blokadom Crvene armije, a koji simboliše nadu i pomirenje (njene kopije se nalaze u Volgogradu i Koventriju).

Treće umetničko delo je ikona Bogorodice iz Volgograda, a treba pomenuti i krst saliven od eksera iz Koventrijske katedrale koja je stradala u nemačkom bombardovanju tokom Drugog svetskog rata.

Sve to simboliše pomirenje tri naroda, nemačkog, ruskog i engleskog, u hrišćanskom duhu. A zašto je, na kraju, toranj sačuvan kao ruševina? Da nas zauvek podseća na užase rata. Koliko mu to polazi za rukom, nije na nama da sudimo.

(O. Š.)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: berlin drugi-svetski-rat nemacka crkva protestanti protestantizam protestantska-crkva nemacko-carstvo vilhelm-ii
Najnoviji komentari
  • A
    Apsurdistan

    После кажу да наше архитекте немају појма...

Na današnji dan pre 32 godine prestao je da se proizvodi legendarni "fića": Obeležio je čitave generacije Jugoslovena (FOTO)

USTAŠKI KOLJAČ FRA SATANA: Majka mu bila Srpkinja, a on srpsku decu krampovima klao (FOTO)

Tajna o kojoj se godinama ćutalo: Kako se habzburški dvor ophodio prema lešu Franca Ferdinanda kada je stigao iz Sarajeva (FOTO)

Pronašli su predbračni ugovor star više od 4.000 godina: Ako par ne može da dobije dete, muž može da nađe ženu roba!

Najsmrtonosnije jezero na svetu: Jedne noći je misteriozno ubilo 1.746 ljudi i 3.500 životinja za nekoliko minuta (FOTO) (VIDEO)

Krenuo je putem koji je ruski kaluđer Jegor sam probijao: Otkrio je legendu o tihom i tužnom čoveku, "znaku pitanja koji hoda" (FOTO)

VRANGELOVA SENKA NAD BALKANOM: Sve o mističnom Crnom Baronu, neumoljivom borcu za Rusku imperiju (FOTO)

BEZOBRAZNI TITO: Druže Josipe, šta si to uhvatio u ruke?! (FOTO)

Fotografije koje svedoče o paklu rata: Pogledi vojnika koji su psihički oboleli, u njihovim očima se vidi sav horor krvavih borbi (FOTO)

Konačno je otkriveno šta je princeza Dajana rekla Kamili prvi put kad su se srele: Sasula joj je u lice ono što zaslužuje

Tita možete da mrzite, ali da je bio gospodin čovek — ne možete da mu osporite (FOTO)

TATARSKA SENKA NAD RUSIJOM: Zbog čega su ruski vladari morali da nose ovu kapu kao simbol podjarmljenosti (FOTO)

KRISTALNA NOĆ, PRE SAMO 79 GODINA: Početak najstrašnijeg zločina u istoriji čovečanstva - holokausta (FOTO) (VIDEO)

BBC zavirio u jednu od najvećih tajni iz vremena Hladnog rata u Bosni: Jedna stvar ih je najviše zaintrigirala u Titovom najčuvanijem bunkeru

PAVELIĆEVA SENKA NAD BALKANOM: Istina je, Ante je bio ozbiljna njuška i 1928. godine (FOTO)

Srbin Lazar je najveći američki heroj iz Vijetnama: Bomba mu je oborila avion, sav smrskan je trpeo najgora mučenja, ali nije odao tajne neprijatelju (FOTO) (VIDEO)

Za ovo francusko selo u Žirondi sa pravom kažu da je jedno od najlepših na čitavom svetu (FOTO)

POSLEDNJE UPORIŠTE NDH: Ovde se vodila finalna bitka Drugog svetskog rata — 17 dana nakon što se rat završio (VIDEO)

JE*EMO TI MATER, POLJUBIŠ NAS U D*PE: Odgovor ukrajinskih kozaka turskom sultanu nasmejaće vas do suza (FOTO)

TUPOLJEV IZNAD MOSKOVSKOG NEBA: Beli Labud suvereno dominira vazduhom i po lepoti i po sili koju poseduje (FOTO)

ZEMLJA KOJA JE JOŠ UVEK U SREDNJEM VEKU: Poslednji komad evropskog tla kojim vlada istinska monarhija (FOTO)

15+ VRHUNSKIH RUSKIH DAČA: Svi kao znamo šta je dača, ali šta je dača ZAPRAVO?! (FOTO)

Istorija ne zna da je iko ikada umro onako kako je to učinio ruski imperator Nikolaj Prvi (FOTO)

USPON I PAD OSMANLIJSKOG CARSTVA: 700 godina istorije u jednoj jedinoj slici (GIF)

OTELI GA INDIJANCI KAO DETE: Sudbina od koje će vam se naježiti svaka dlaka na telu (FOTO)

TITO I SRPSKI PATRIJARH BILI PRIJATELJI?! Za vreme Broza, German je uspeo da obnovi i zaštiti sve što je bilo važno (FOTO)

SVE O SKENDERBEGU: Ovo je Đurađ Kastriot, junak srpske krvi kojeg krademo Albancima... Ili ga oni ipak kradu nama? (FOTO)

TURSKI BIZAR: Žena se žali sudiji zato što muž ima problem sa erekcijom (FOTO)

Na pragu su da dešifruju Stari zavet: Konačno otkriveno šta je zapravo bilo veliko "čudo" u Bibliji!

ŠTA JE INSPEKTOR TANE OTKRIO U KUTIJI: Zaboravite na carsku krunu, ovo je najvažniji predmet na svetu (FOTO)