1

Zašto je najpoznatija berlinska crkva koju zovu SRCEM BERLINA već 74 godine u ruševinama (FOTO)

Spomen-crkva cara Vilhelma sagrađena je u poslednjoj deceniji XIX veka, ali je stradala u savezničkom bombardovanju 1943. godine. Postojala je ideja da se sve sruši i da se sagradi nova crkva, ali su se Zapadni Berlinci digli na noge pa je sačuvan stari toranj, u ruševinama

Spomen-crkva cara Vilhelma — poznatija jednostavno kao Spomen-crkva ili pod nadimcima "Karmin i pufna" i "Okrnjeni zub" — berlinska je protestantska crkva koja se nalazi na Kurfirštendamu, na trgu Brajtšajdplac.

Prvobitna crkva sagrađena je tokom poslednje decenije XIX stoleća, a njeno je podizanje naložio nemački car Vilhelm II u čast svoga dede, Vilhelma I.

Spomen-crkva cara Vilhelma u Berlinu, početkom XX veka. Foto: Wikimedia Commons/United States Library of Congress

Arhitekta Franc Švehten zamislio je svetinju u neoromanskom stilu, po ugledu na srednjevekovni Bonski minster, sa fasadom od tufa; zidni mozaik je prekrivao 2.740 kvadratnih metara, toranj je bio visok 113 metara a u brod je moglo da stane preko 2.000 vernika.

Tako je bilo do kobnog 23. septembra 1943. godine, kada je crkva strašno stradala u savezničkom bombardovanju, mada ne bez nade u obnovu. Međutim, 1947. godine odlučeno je da se sagradi nova crkva, ali se narednih desetak godina debatovalo na koji bi se to način trebalo izvesti.

Bombardovana Spomen-crkva cara Vilhelma u Berlinu, na dan 7. jula 1945. godine, tačno četiri godine nakon početka ustanka u Srbiji. Foto: Wikimedia Commons/Imperial War Museums

Pobednik na konkursu, Egon Ajerman, predložio je da se stara crkva u potpunosti sruši da bi se na njenom mestu podigla nova građevina, ali su se Zapadni Berlinci digli na noge: išli su toliko daleko da su govorili da je urušena svetinja "srce Berlina". Zbog toga je ovaj arhitekta promenio plan i sačuvao toranj, ali srušio sve ostalo.

Nova crkva koja okružuje ostatak stare sastoji se iz četiri dela, i vrlo je moderna struktura sa tornjem visokim 53,5 metara na čijem se vrhu nalazi pozlaćena sfera iznad koje je pozlaćeni krst; u tornju je šest bronzanih zvona salivenih od francuskih topova iz Franko-pruskog rata 1870-1871. godine.

Ostaci tornja originalne Spomen-crkve cara Vilhelma u Berlinu. Pored njega je novi toranj. Foto: Wikimedia Commons/Null8fuffzehn

Konstrukcija je od čelika, a zidovi su kao saće betona i stakla. Njega je dizajnirao Gabrijel Loar; dominira plava boja, ali postoji i crvena, zelena i žuta, zbog čega crkva i nosi onaj nadimak "Karmin i pufna". Stara kupola je ta koju zovu "Okrnjeni zub".

U novu crkvu može da stane oko hiljadu vernika. Na severoistočnoj strani nalaze se tri umetnička dela. Prvo je tu spomen-ploča u čast protestantskih mučenika koji su ubijeni zbog svoje vere od strane nacističkog režima, u koju je integrisan španski drveni krst iz XIII veka.

Oltar unutar nove Spomen-crkve cara Vilhelma u Berlinu. Foto: Wikimedia Commons/Johann H. Addicks

Odmah pored je originalna "Staljingradska Madona", crtež nemačkog vojnika Kurta Rojbera nastao na ledeni Božić 1942. godine pod blokadom Crvene armije, a koji simboliše nadu i pomirenje (njene kopije se nalaze u Volgogradu i Koventriju).

Treće umetničko delo je ikona Bogorodice iz Volgograda, a treba pomenuti i krst saliven od eksera iz Koventrijske katedrale koja je stradala u nemačkom bombardovanju tokom Drugog svetskog rata.

Sve to simboliše pomirenje tri naroda, nemačkog, ruskog i engleskog, u hrišćanskom duhu. A zašto je, na kraju, toranj sačuvan kao ruševina? Da nas zauvek podseća na užase rata. Koliko mu to polazi za rukom, nije na nama da sudimo.

(O. Š.)

Tagovi: Berlin, Crkva, Drugi svetski rat, Nemačka, Nemačko carstvo, Protestanti, Protestantizam, Protestantska crkva, Vilhelm II

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • A
    Apsurdistan

    После кажу да наше архитекте немају појма...

Da li su ovo stvarne granice Irana? Jedni ovo nazivaju Velikim Iranom, a drugi „iranskim kulturnim kontinentom“

Da kapitalizam ne mora biti zlikovački sistem pokazuje jedan izvanredni potez najveće švedske banke. U vezi je s fudbalom

Tanki spisak neutralnih zemalja u 2. svetskom ratu bio bi deblji bez „hrabrih“ nacija koje su Nemačkoj objavile rat kad se našla na kolenima

Evita Peron, voljena prva dama Argentine: Suprug joj je bio surovi diktator, borila se za prava žena i siromašnih, a imala skupoceni nakit i haljine (FOTO) (VIDEO)

POSLEDNJI POTURICA: Omer-paša Latas „u grob poneo srpsko srce“, bio Milošev petokolonaš u Carigradu, kao sultanov maršal klao bosanske age i begove (FOTO)

Vladimir je prvi čovek koji je umro u svemiru: Svi su ga slušali uživo kako plače i viče. Nikome nije bilo dobro zbog njegovih poslednjih reči

Nacistička propaganda je bila Hitlerovo najjače borbeno sredstvo: Medijima i posterima su širili mržnju, a za sve je zaslužan samo jedan čovek (FOTO) (VIDEO)

Luj XIV se okupao samo dva puta u životu, a vladao je 72 godine: Najgore je bilo slugama koje su ga budile i oblačile u oblaku smrada (FOTO) (VIDEO)

Šta je Karl Marks zaista govorio o Srbima?

200 godina od rođenja Karla Marksa: Najveći kritičar kapitalizma i revolucionar, koji je uveo u svet socijalizam i komunizam (FOTO) (VIDEO)

1. maj u srpskim novinama 1934. godine: Udarna vest bila proslava Praznika rada u Trećem rajhu, sukobi u Parizu u drugom planu

Srpsko-austrijska opsada turskog Beograda na jedinstvenom 300 godina starom meksičkom paravanu

73 godine od smrti nacističkog monstruma: Hitler imao jedan testis, nikada nije ušao u logor, a bio je nominovan za Nobelovu nagradu za mir (FOTO) (VIDEO)

Ova slika je nastala dva meseca nakon rođenja Ratka Mladića, na putu pored mesta gde se rodio

Podsetimo se kako su i zašto su Rusi i Englezi 1941. bez objave rata napali i okupirali Iran, a u svetlu novih američkih pretnji ratom toj zemlji

BOJ NA ČOKEŠINI — SRPSKI TERMOPILI: Tačno je 214 godina od herojstva 303 hajduka koji su zaustavili čitavu tursku vojsku (FOTO)

Šta je Miloš Obrenović diktirao Vuku Karadžiću: "Neka se je*u kao što su počeli, mi da se u je**činu ne mešamo" (FOTO)

OVO SU FOTKE I REČI ZA KOJE HRVATI NE ŽELE DA ZNAJU: Trijumfalni ulazak pobedničke srpske vojske u Zagreb 1918.

Točkove istorije pokreću sitnice: Primio zlatni sat i 100.000 pezeta kao mito, izazvao smrt milion ljudi

Dubrovčani izmislili karantin, prvi u Evropi ukinuli ropstvo, doneli zakon o osiguranju i mere protiv požara, a za vreme cara Dušana osnovali starački dom

Ko je bila kraljica Ana Dandolo, čukunbaba cara Dušana, i da li je Stefan od pape dobio krunu jer ga je nagovorila da odbaci pravoslavlje (FOTO)

Svi ljudi koji traže vraćanje smrtne kazne treba da pročitaju ovu priču o jednom od najčuvenijih suđenja u istoriji

SMRTONOSNA MEŠAVINA GRKA, TURAKA I JEVREJA: Ova crkvena vrata nisu otvorena 197 godina. Evo i zašto (FOTO)

Svako ko doziva rat bi trebalo da potraži svoj odraz u očima ove dve madridske devojčice koje se skrivaju od fašističkih bombi (FOTO)

ISTORIJA SE PONAVLJA, BAUK FAŠIZMA KRUŽI EVROPOM: Izgled nemačkog Rajhstaga pre uspona nacista upozorenje je svima (FOTO)

Atina je u skorije vreme dva puta menjala ime, iz jednine u množinu i nazad

Da nije bilo Španskog građanskog rata komunisti možda nikada ne bi osvojili vlast u Jugoslaviji

Kakvim su „limuzinama“ komunistički delegati dolazili u Jajce na zasedanje AVNOJ-a, a kako narodni poslanici danas dolaze na posao

Tito je bio čovek od nerđajućeg čelika: Ono kad se vrhovni komandant brčka u moru, a tek što je jedva izvukao živu glavu u Drvaru (FOTO)

Prva promena pola na prostoru bivše Jugoslavije izvršena je još 1936. godine: Almaza Popović tada je postala Enver (FOTO)

„Događaji u Zagrebu prilikom dolaska osvajača biće najtamnija ljaga na tvojoj istoriji, hrvatski narode“, poručio je Josip Broz Tito aprila 1941. godine

Hrvati koji su se za Hitlera tukli u Staljingradu, pa za Tita protiv Nemaca i četnika u Čačku: Priča o Marku Mesiću i ustaškoj 369. pukovniji (FOTO)

Godišnjica najveće srpske sramote: Kako je šest SS-ovaca na čelu sa 28-godišnjim kapetanom, ukradenim motornim čamcem osvojilo Beograd pre 77 godina

Udario je na rođenog brata, hteo celu Srbiju za sebe, pa misteriozno nestao: Jedan vladar iz najslavnije srpske dinastije ostaće večita enigma

Šta je Adolf Hitler nakon pobede u Aprilskom ratu rekao na sednici Rajhstaga o puču, Srbima, Beogradu i Englezima

ATENTAT NA PAVELIĆA: Kako je Blagoje Jovović usred Buenos Ajresa smrtno ranio ustaškog zlikovca na godišnjicu uspostave NDH (FOTO)

MARŠ SRPSKE VOJSKE: Zaboravljeni naši junaci iz rata o kome više ni ne pričamo (FOTO)

JUGOSLAVIJA USPELA, PACIJENT UMRO: Naslovna strana „Vremena“ od 5. aprila 1941. danas je i smešna i tužna, ali pre svega poučna (FOTO)

Zašto je Split zaboravio Sonju Bučan, od ustaša obešenu učiteljicu i majku šestomesečnog deteta, i da li bi isto prošla u Srbiji?

Nemci im okupirali zemlju i porobili narod, ali one padaju na njihove uniforme. Na kraju rata će biti ošišane na ćelavo (FOTO)

Ja imam san: 50 godina od ubistva Martina Lutera Kinga, čoveka koji je ulio nadu milionima Amerikanaca (FOTO) (VIDEO)

Dva puta su Saveznici na početku rata mogli brzo da pobede Hitlera i spreče dalje krvoproliće, i obe prilike su propustili