FOTO-UBOD: Kako je veličanstvena srpska vojska proslavila Božić u Bitolju 1912. godine

Svi znamo priče o našim vojnicima koji su na Krfu i na Solunskom frontu obeležavali svoje krsne slave sa samo svećom u rukama i malenim kolačem, jer to je dovoljno. Ova fotografija je nastala tokom Prvog balkanskog rata

  • 9
Pripadnici Srpske vojske slave Božić u Bitolju 1912. godine, u prostorijama tamošnje opštine u kojoj je danas zgrada Rektorata. Fotografija je na oštećenoj staklenoj ploči. Foto: Wikimedia Commons/Yanaki and Milton Manaki/The State Archives of the Republic of Macedonia

Sve do kraja Prvog svetskog rata, ključni element u očuvanju zdravog razuma svih evropskih vojski bila je religija.

Nedavno smo pisali o potresnoj fotografiji austrijskog vojnika koji u današnjoj Sloveniji 1916. godine ulazi u razrušenu crkvu da bi se pomolio Bogu, tokom predaha od borbi na krvavom Soškom frontu, na kojem su se snage Dunavske monarhije tukle sa armijom Kraljevine Italije.

Srpska vojska, naravno, nije bila izuzetak. "Vera nas je održala", imaju običaj da kažu Srbi. Svi znamo priče o našim vojnicima koji su na Krfu i na Solunskom frontu obeležavali svoje krsne slave sa samo svećom u rukama i malenim kolačem, jer to je dovoljno (danas smo zaboravili šta je suština, pa se bahatimo).

Fotografija pred vama (na oštećenoj staklenoj ploči) nastala je 1912. godine, na Božić, tokom Prvog balkanskog rata. Sedeli su tako naši armejci za zajedničkom trpezom u zgradi opštine u Bitolju, u kojoj je danas zgrada Rektorata, i čeznuli za trpezom u roditeljskom domu. Nisu znali da je pred njima još šest strašnih ratnih godina i šest Božića van porodičnog gnezda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA