NAJJAČA GRUPNA FOTKA U ISTORIJI SRBIJE: Naši na Krfu pred odlazak na Solunski front, na prašenje bugarskih i austrijskih zadnjica (FOTO)

Na Solunskom frontu srpskoj je vojsci glavna zanimacija bila prašenje bugarskih, nemačkih i austrijskih zadnjica, ali pre nego što su nas naši saveznici tamo prebacili sa Krfa, morali smo da odradimo jednu grupnu fotografiju. Nije bila za Instagram, ali je svejedno ostala u arhivi

  • 38
Grupna fotografija srpskih vojnika tokom oporavka na Krfu i priprema za prebacivanje na Solunski front. Prva polovina 1916. godine. Foto: Wikimedia Commons/Ognjen Odobasic

Težak je bio za srpsku vojsku i srpski narod taj kraj 1915. i početak 1916. godine, kada smo se nakon godinu i po dana odolevanja svim nasrtajima Austrougarske i uspešnom odbranom teritorijalnog integriteta, napokon slomili, zbog toga što su Nemci odlučili da uzmu stvar u svoje ruke.

Srpska se vojska povukla preko Albanije i stigla do Skadra gde su je, posle nećkanja i odugovlačenja, prihvatile mornarice Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva i prebacile na ostrvo Krf, radi oporavka.

Nakon toga, Srpska vojska, ono što je od nje ostalo, prebačena je na Solunski front. On je formiran 1916. godine, nakon propasti Srbije; naime, savezničke trupe su pre toga počele da se koncentrišu na tom prostoru da bi se prebacile na našu teritoriju i da bi nam pomogle u predstojećoj najezdi Nemaca i Austrougara, ali smo mi pali pre nego što su oni uspeli da nam se priključe (to je bila i delom krivica naših saveznika, jer su prekasno sa tom operacijom počeli).

Uglavnom, na Solunskom frontu srpskoj je vojsci glavna zanimacija bila prašenje bugarskih, nemačkih i austrijskih zadnjica, posebno u poslednjoj fazi rata kada smo probili tu barijeru i stuštili se ka otadžbini brže od francuske konjice.

No, pre nego što su nas naši saveznici prebacili sa Krfa u Solun, morali smo da odradimo jednu grupnu fotografiju. Nije bila za Instagram (nije postojao, a nije bilo ni selfija), ali je svejedno ostala u arhivi, da ispliva kada bude bilo zgodno da se tog perioda naše istorije prisetimo. Sada je zgodan trenutak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Holivud

    6. avgust 2017 | 11:35

    Englezi imaju neku mitsku pricu o Eskliburu i napravili su toliko filmova, ameri isto... zamislite da oni imaju Cara Dusana, Milosa Obilica, Kosovski boj, Hajduk Veljka, Karadjordja, Stepu Stepanovica, Radomira Putnika, Milunku Savic, Gvozdeni puk, da oni imaju anegdota kao u odbrani Beograda "nemojte da se plasite za svoje zivote, jer oni ne postoje, nas puk je izbrisan sa brojnog stanja vojske Kraljevine Jugoslavije..." o Makreni Spasojevi, Kralji Petru I oslobodiocu.... i dosta drugih... pa snimili bi 1000 holivudskih filmova.. a mi u filmovima teroristi a kada je Srbin bio terorista kada smo bili na pogresnoj strani, mi na bojnom polju dobijamo ratove ali gubimo ove medijske... nikako da se priblizimo obicnim ljudima u svijetu, svi se oduseve kada dodju ovdje.. a mi gledamo Sulejmana Velicanstvenog i sada simpatisemo Turke

  • Pufta

    6. avgust 2017 | 10:23

    Nekome je ponos Kosovski boj, Krf,Kolubara,Cer...a nekome proterivanje dece i staraca tzv.Oluja.Toliko o istoriji i junastvu.

  • Mikser

    6. avgust 2017 | 09:13

    Bravo brate Srbine ziva istina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA