Tajno grčko ostrvo gde su držali na hiljade zarobljenika: Tamo gde je nekada bio logor, danas nema žive duše (FOTO) (VIDEO)

Tokom vojne diktature, poznate kao "Režim pukovnika" od 1967. godine do 1974. godine, ostrvo je privuklo pažnju spoljnjeg sveta

  • 4

Ostrvo Iaros u Egejskom moru je bivši zatvor i koncetracioni logor koji je korišćen tokom pedestih godina za vreme vojne dikature. Sada je napušten, ali bi navodno uskoro ponovo mogao da bude otvoren i pretvoren u pravi raj.

U selu duhova ostale su samo ukopane kuće, ljudima je zabranjeno da dolaze: Zaboravljena ostrva koja nisu obeležena ni na kartama (FOTO) (VIDEO)

Printskrin: Youtube/Nikos karatzas

U rimskim vremenima, malo ostrvo u blizini Androsa i Tinosa, nekada je bilo mesto egzila, a nekoliko rimskih autora ga je opisalo kao pustoš.

Od 1948. do 1974. godine, oko 22.000 godine je prognano ili zatvoreno ovde, ali nedavno su mnogi stručnjaci istakli da veruju da je ovo ostrvo zapravo koncetracioni logor.

Tokom vojne diktature, poznate kao "Režim pukovnika" od 1967. godine do 1974. godine, ostrvo je privuklo pažnju spoljnjeg sveta, iako su grčke vlasti više puta negirale njegovo postojanje.

Zgrada od crvene opeke koja je mogla da smesti oko 10.000 ljudi, nije bila pogodna za boravak, a zatvorenici su primorani da spavaju u šatorima tokom cele godine.

Printskrin: Youtube/Nikos karatzas

Među zarobljenicima su bili grčki pesnik Ijanis Ritsos i Ioanis Čaralambopoulos, koji je kasnije postao ministar inostranih poslova u vladi Andreasa Papanreua 1981. godine.

Nakon završetka diktature, grčka mornarica je koristila ostrvo sve do 2000. godine.

Onda je proglašen za istorijski spomenik, a trenutno je napušteno i nenaseljeno. Izrađen je i projekat za njegovu obnovu ali ništa nije zvanično potvrđeno.

 
Објава коју дели Delian World (@delian_world) дана

Mnogi se nadaju da će za ovo ostrvo doći bolji dani, jer ono ima i veliki ekološki značaj. Ostrvo je dom najveće kolonije foka u Mediteranu.

Printskrin: Youtube/Nikos karatzas

Pošto je pusto već nekoliko godina, priroda je ostala netaknuta, a mnoge životinje i ptice su našle utočište na njegovim obalama, prenosi theculturetrip.com.

Zbog svoje istorije i pejzaža ono bi moglo da bude veoma pogodno mesto za turizam, kada se obnovi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA