≫ 

OVO DETE JE UNIŠTILO NEMAČKI TENK: Ime mi je Ostojić Milan, pušku nosim i mnogo sam silan (FOTO)

16. slavonska omladinska udarna brigada "Jože Vlahović" prešla je tokom 866 dana postojanja na hiljade i hiljade kilometara po severnim i zapadnim delovima naše nekadašnje domovine Jugoslavije, uz velike gubitke. Jedan od njenih boraca bio i je ovaj dečačić na slici

  • 21
Milan Ostojić, rođen 1931, pripadnik Slavonske omladinske brigade, uništio je neprijateljski tenk 1944. godine. Foto: Znaci.net/Muzej revolucije naroda Jugoslavije

16. slavonska omladinska udarna brigada "Jože Vlahović" spada u red starijih formacija Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije.

Njen ratni put trajao je 866 burnih dana, a išao po čitavoj Slavoniji, Podravini, Moslavini, Bilogori, Hrvatskom zagorju, Žumberku, Pokuplju, Turopolju, Kordunu, Baniji, pa čak i Sloveniji.

Pričamo o hiljadama i hiljadama pređenih kilometara na kojima je mnogi njen borac izgubio život u borbi protiv ustaša i mrskog okupatora. Zvanični izvori govore o više od hiljadu poginulih, i dvostruko više ranjenih. Samo tokom poslednjih meseci rata, u onoj finalnoj 1945. godini, 600 pripadnika Slavonske omladinske brigade bilo je smrtno pogođeno.

Što se naziva njenog tiče, pridev "omladinska" nije bio slučajan: borci o kojima govorimo da su se borili hrabro i ginuli za našu slobodu, bili su uglavnom omladinci i omladinke, ali i — deca.

Jedno dete koje se tuklo sa puškom o ramenu i bombom u džepu, protiv Vermahta i NDH, bio je i dečak po imenu Milan Ostojić. To je mališa kog možete da vidite na slici priloženoj iznad.

Legenda kaže da je ovaj izdanak sela Lađevac kod Okučana, rođen 1931, uništio neprijateljski tenk 1944. Dakle, kada je imao 13 godina. To je doba kada deca stasala u normalnim okolnostima počinju da razmišljaju koju srednju školu da upišu. Milan nije bio te sreće, on je morao da tuče dušmane. A tukao ih jeste.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Cika Velja

    31. avgust 2017 | 15:09

    Oooj Boze jedini,ne daj nikom vise da umesto lopte nosi pusku!!! Amin!!!

  • @

    31. avgust 2017 | 21:50

    @Dragan Komunisticka deca imala hrabrosti da ratuju protiv okupatora, a odrasli cetnici nisu imali ti hrabrost. Oni su bili hrabri samo protiv dece u kolevkama, zena i staraca.

  • Becko

    31. avgust 2017 | 13:55

    Heroj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA