Skrivena značenja u špilu: Svaka karta, njen broj, znak i boja postoje iz tačno smišljenog razloga

Zanimljive činjenice koje niste znali o kartama za igru

  • 0

Špil karata deli se na četiri znaka ili boje, od kojih svaka ima po 13 karata. Ali, da li ste znali da špil karata sadrži 52 karte koje predstavljaju 52 nedelje u godini?

KRALJ SRCE, misterija koja još traje: Mali detalj na ovoj karti krije priču o ludilu do smrti (FOTO)

To nije sve, karte kriju još zanimljivih činjenica. Naime, četiri različita znaka predstavljaju četiri različita godišnja doba, a boja crvena i crna predstavljaju noć i dan.

Takođe, 12 karata sa slikom predstavlja 12 meseci u godini.

Kada se saberu sve karte u špilu, dobija se broj 364, a kada im se doda džoker, dobija se broj 365 što je broj dana u godini.

Smatra se da karte potiču iz drevne Kine, ali postoji nekoliko teorija o tome u kom su veku one tačno nastale.

Igre kartama su u Evropu došle iz islamskih zemalja, najverovatnije oko 1360. godine. U to vreme, od znakova su se koristili mač, palica, novčić i pehar.

Foto: Pixabay

Ovakve karte i danas se koriste u Španiji, Maroku, Južnoj Americi i nekim delovima Italije i Francuske. U Švajcarskoj, na nemačkom govornom području koriste se ruža, žir, štit i zvono, a u nekim delovima srednje Evrope koriste se list, žir, srce i zvono.

U SAD svake godine 28. decembra slavi se Dan igranja karatama. Mada se ne zna zbog čega, ni kada je tačno počeo da se proslavlja ovaj praznik. Tog dana je običaj da se šalju zanimljive čestitke sa karatama, i igraju se razne igre u krugu porodice ili među prijateljima.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA