≫ 

Velikani koji možda nikada nisu postojali, a promenii su svet!

Pročitajte i iznenadićete se, bar za neke

  • 4

U današnje vreme lakše je nego ikada pronaći biografiju neke poznate ličnosti, ali nije oduvek bilo tako. Dešavalo se da prođu godine, decenije, pa čak i vekovi, pre nego što neko zapiše činjenice o slavnim istorijskim ličnostima.

MOSKVA NOVOM APLIKACIJOM UZVARAĆA UDARAC: Hvatajte Petra Velikog, Gagarina i Puškina, a ne Pikačua!

S obzirom na tako dug vremenski period, nije bila retkost da dokazi o nečijem postojanju nestanu u potpunosti, a da o nekoj ličnosti ostane samo priča, piše grunge.com.

Navodimo nekoliko ljudi čija ćete imena odmah prepoznati, a koji možda nikada nisu postojali. Ili bar ne na onaj način na koji ih danas znamo.

ŠEKSPIR

Foto: Wikimedia/ John Taylor/ National Portrait Gallery

Dela ovog pisca i danas su aktuelna, a poznati su nam i njegovi portreti. Ipak, mnogi su ubeđeni da je "Vilijam Šekspir" bio samo pseudonim osobe kojoj se vremenom izgubio trag. Ni danas se ne zna gde je Šekspir naučio da piše, kako je znao toliko o zakonu, politici i istoriji, a u njegovom testamentu se ne spominju ni predstave ni soneti, koji bi ovom velikanu trebalo da budu najvažniji. Postoji mogućnost da je poznata dela napisao grof od Oksforda, Edvard de Vere. Vere, navodno, kao pripadnik aristokratske klase nije želeo da bude dovođen u vezu sa "nižim" vrstama umetnosti, kao što je bilo pozorište. Zato su Vereovi pratioci, kada je grof umro, najverovatnije potpisali njegova dela imenom nekog neznanca koji je umro godinama ranije.

ROBIN HUD

Foto: Wikipedia/David Telford

Legendarni engleski narodni heroj, koji je harao Šervudskom šumom, poznat je po pljačkanju bogatih i davanju novca siromašnima. Reč je svakako o fikciji, ali se postavlja pitanje da li je Robin Hud zaista postojao? Za sada nije poznato da li je neka stvarna ličnost poslužila kao inspiracija za poznatu legendu, da li je reč o kombinaciji nekoliko elemenata preuzetih iz različitih istorijskih izvora ili su priče potpuno izmišljene. Problem identifikacije dodatno komplikuje činjenica da su u vreme najveće popularnosti priča o Robinu Hudu, u 13. i 14. veku, mnogi engleski razbojnici počeli sebe da nazivaju tim imenom.

KONFUČIJE

Foto: Wikimedia/Public domain

Stručnjaci veruju da je Konfučije rođen u Luu, u Kini i da je tvorac Ru škole kineske misli. Ali, u zavisnosti od izvora, Konfučije se čini kao neprikosnoveni idealista, ambiciozni političar, pa čak i superheroj iz petog veka pre nove ere. Stenfordova Enciklopedija filozofije upozorava da se čak i "Razgovori", skup izreka i ideja velikog kineskog mislioca i njegovih učenika, odlikuju upečatljivim nedoslednostima i neverovatnoćama.

MARIJA MAGDALENA

Foto: Wikipedia

Čovečanstvo već vekovima slavi dve velike Marije - Bogorodicu i Magdalenu. Prva je rodila Isusa Hrista, a druga je bila prostitutka koja je od Isusa zatražila oproštaj za svoje grehe. Međutim, BBC navodi da ne postoji jedan jedini dokaz za ovo uverenje. Marija Magdalena u Bibliji nikad nije opisana kao grešnica, već kao dobra žena koja je oprala Hristove noge. "Independent" iznosi znatno radikalniju ideju: da je Marija bila Isusova supruga. Naime, u tekstu "Izgubljeno jevanđelje", starom 1.500 godina, tvrdi se da njih dvoje ne samo da su bili venčani, već i da su imali dete. Prema ovoj alternativnoj istoriji, Devica Marija je zapravo Marija Magdalena - Isusova žena, a ne Isusova majka. BBC navodi da je lik Magdalene najverovatnije pomešan sa drugom biblijskom Marijom (Martinom sestrom) i neimenovanom prostitutkom.

VILJEM TEL

Foto: Printscreen/daily news

Tel je navodno živeo u Švajcarskoj u 14. veku, kada je austrijska dinastija Habzburga vladala ovom zemljom. Priča glasi ovako: austrijski namesnik Herman Gesler postavio je šešir na glavni trg u gradu Altdorfu i naredio da se svi meštani klanjaju šeširu. Tel, lokalni meštanin koji se tu zatekao sa svojim sinom, nije hteo da se pokloni i zbog toga je bio uhapšen. Gesler je Telu za kaznu naredio da strelom pogodi jabuku koja je postavljena na glavu njegovog sina Valtera ili će obojica biti pogubljeni. Ako pogodi jabuku, biće slobodan. Tel je samostrelom pogodio jabuku i prepolovio je. Tel je, u suštini, švajcarska verzija Robina Huda i najverovatnije nikada nije postojao, dok priča sa jabukom izuzetno podseća na vikinšku narodnu priču koja najverovatnije potiče iz Švajcarske.

CAR DAVID

Većina zna za priču o Davidu i Golijatu, ali David nije bio vešt samo sa praćkom. Kada je porastao, postao je kralj Izraela i Judeje, izuzetno značajna ličnost u Bibliji. Ipak, moguće je da David nikada nije postojao. Prema knjizi "King David: A Biography" Stivena Makenzija iz 1997. godine, David se van Biblije nigde ne spominje. Nijedan antički spis, nijedno arheološko otkriće još nisu dovedeni u vezu s njim. Ipak, Makenzi svakako nije znao da je 1993. u Tel Danu u Izraelu pronađena ploča na kojoj se spominje "Kuća Davidova". Ovaj natpis, zajedno sa još dve ploče koje su pronađene naredne godine, jasno je ukazivao na to da je reč o kraljevskoj ličnosti po imenu David. Ipak, ne mora da znači da je u pitanju zaista kralj David iz Biblije. Takođe, naziv "Kuća Davidova" koristio se za kraljevstvo Judeju.

KRALJ SOLOMON

Prema Starom zavetu, kralj Solomon je iz svojih rudnika, za koje neki veruju da još postoje, sakupio 500 tona čistog zlata i ceo život je bio okružen velikim bogatstvom. Britanski istoričar Ralf Elis, međutim, tvrdi da Solomonovi rudnici nikada nisu ni postojali. I ne samo to. Elis kaže da sam Solomon nije bio kralj Izraela, već egipatski faraon, a da je cela priča o legendarnom kralju samo "pogrešno interpretirana". Prema njegovim tvrdnjama, u pitanju je faraon Šošenk I, koji je vladao Egiptom i Izraelom krajem 10. veka pre naše ere. Elis veruje da su vladari iz okruženja pljačkali kraljevske grobnice u Dolini kraljeva u Egiptu i blago poklanjali Solomonu u znak poštovanja i da bi sprečili eventualne napade. Istoričar takođe veruje da su faraoni bili "neprihvatljivi" za kasnije biblijske autore, koji su napisali altrenativnu verziju kako bi stvorili "čistog izraelskog heroja".

MOJSIJE

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/JarektUploadBot

Mosije je navodno bio sin izraelskih robova u Egiptu. Da bi sprečila da njen sin po faraonovom naređenju bude udavljen, Mojsijeva majka stavila je svoje dete u korpu, koju je pustila niz reku. Ovaj događaj doveo je do toga da Mojsije jednog dana postane egipatski princ. Kada je odrastao, saznao je za svoje poreklo i gorući grm. Nekoliko epidemija kuge i potopa kasnije, Mojsije je oslobodio jevrejske robove i dobio table sa 10 božjih zapovesti. Umro je nakon 40 godina lutanja u pustinji, a izraelitski pratioci osnovali su judaizam. Ipak, "Gardijan" ističe da se nigde u Bibliji ne spominje da su robovi gradili piramide i da su istorijski dokazi o Mojsijevom postojanju izuzetno oskudni.

HOMER

Uprkos popularnosti Homerovih kapitalnih dela - Ilijade i Odiseje, o ovom piscu zna se vrlo malo. Štaviše, smatra se da Homer nije autor ovih priča, već da je prva osoba koja ih je ikada zapisala. One su, navodno, nastale oko 1.000 godina pre nego što je Homer rođen. Pojedini autori navode da Homer nije bio slep, dok drugi tvrde da je poznati pisac zapravo bio - žena.

PITAGORA

Foto-ilustracija: Profimedia/Tetra Images

Svi smo čuli za Pitagorinu teoremu, ali u knjizi "Classical Philosophy: A History of Philosophy Without Any Gaps, Volume 1" navodi se da slavni starogrčki matematičar nikada nije napisao ništa što danas znamo, već da je reč o delima njegovih pratilaca, poznatih kao pitagorejci. Postoji čak sumnja da su upravo pitagorejci tvorci čuvene teoreme.

ISUS HRISTOS

Isus Hrist kao pastir sa stadom ovaca i jagnjetom u naručju. Foto: Wikimedia Commons/allposters.com

Američki književnik Dejvid Ficdžerald veruje da je sakupio prilično jake dokaze da Isus Hristos nikada nije postojao. Autor u svojoj knjizi iz 2010. godine tvrdi da se Isus ne spominje ni u jednom istorijskom izvoru u doba kada je živeo, a svoje tvrdnje potkrepljuje ukazivanjem na brojna nepoklapanja činjenica u jevanđeljima po Marku, Mateji i Luki. Sumnju još više budi činjenica da su ona nastala nekoliko decenija posle navodne Hristove smrti. Ficdžerald je, međutim, otišao korak dalje, navodeći da najverovatnije nisu postojali ni apostoli, odnosno da su njihovim imenima kasnije obeležena jevanđelja kako bi delovala verodostojnije i ubedljivije. Hristos je, prema njegovom mišljenju, kombinacija pagansklih rituala i priča o drugim ljudima. Uprkos tome što se u brojnim izvorima navodi da je Hristos činio brojna čuda, niko za njega (osim njegovih učenika) nije čuo u narednih 100 godina, ističe Ficdžerald.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Земунац Алекса

    21. septembar 2017 | 13:50

    Како је могуће написати да не постоје историјски извори из периода Исуса Христа која га спомињу? Да ли је могуће да је моја средња пољопривредна усмерена школа била толико добра да имам боље опте образовање од новинара, факултетлија и осталих мудраца? 1. Тацит, Историја 2. Анали за 20. годину Тиберијеве владе 3. Јосип Флавије, Јудејски рат Ово се некада учило у првом разреду заједничких основа усмереног образовања, а Тацит и Флавије су били обавезна лектира. Но уз

  • ???

    21. septembar 2017 | 09:56

    A Tito???

  • Renata

    22. septembar 2017 | 21:22

    Po njima Isus nije imao majku. A sto se Marije Magdelene tice ona jeste bila dobra i pobozna zena nakon sto se pokajala.Bog prasta u potpunosti i najtezi greh ako se osoba iskreno pokaje i pocne ziveti ispravno.Svakako se o istoj osobi radi.A Isusova majka se takodje zvala Marija ili Mirjam sto je bilo cesto ime.To sto neko negira Bibliju jr na njegovu stetu.Biblija je ziva knjiga kroz koju se Bog i danas obraca nama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA