≫ 

DEČKO, ZAŠTO PLAČEŠ?! Turski oficir Fuad Bej u srpskom zarobljeništvu kod Kumanova (FOTO)

Fuad Bej je bio potpukovnik u sklopu turske Vardarske armije koja se sa našom Prvom tukla Kumanovskoj bici. Vidi se da mu nije bilo milo što nam je dopao šaka, a izgleda i da nije voleo da se slika

  • 7
Turski potpukovnik Fuad Bej u srpskom zarobljeništvu nakon Kumanovske bitke oktobra 1912. Foto: Wikimedia Commons/facebook.com/fragmentiproslosti/Ivana Guslarevic

Kumanovska bitka vođena je 23-24. oktobra 1912. godine na samom početku Prvog balkanskog rata, a završena je odlučnom pobedom srpske vojske nad turskom Vardarskom armijom kojom je osigurana kontrola nad Kosovom i Metohijom te praktično odlučen ishod borbe za Makedoniju.

Srbi su pobedili uprkos nepostojanju komunikacije između komande Prve armije i njenih divizija tokom prvog dana bitke, kao i nedostatka pravih podataka o stvarnoj jačini turskih snaga na tom bojištu.

Naime, naša je Vrhovna komanda bila ubeđena da je turska glavnina na Ovčem polju, zbog čijeg se strateškog značaja verovalo da će biti poprište odsudne bitke.

Na ruku nam je išlo to što ni Turci nisu bili svesni da sa svojih 65.000 vojnika udaraju zapravo na 132.000 ljutih Srba, mada smo u pogledu artiljerije i broja mitraljeza bili izjednačeni.

Na kraju, poginulo je 687 naših ratnika, i 1.200 neprijateljskih. Ranjenih je sa srpske strane bilo 3.280 a sa turske 3.000. Mi smo takođe imali 597 nestalih, a zarobili smo 327 Turaka uz 98 komada artiljerije.

Među zarobljenim Osmanlijama bio je i ovaj čovek sa slike, potpukovnik u sklopu Vardarske armije — Fuad Bej. Vidi se da mu nije bilo milo što nam je dopao šaka, a izgleda i da nije voleo da se slika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • vitez

    24. oktobar 2017 | 17:16

    Važno je da su Srbi ginuli za sve i svakoga, a sada nas nazivaju okupatorima. Oslobodili Makedoniju od Turaka i Bugara Sloveniju i Hrvatsku od Austrije pa nož u leđa.

  • Istina

    24. oktobar 2017 | 18:12

    Ne kapiras, sada nam govore da oni ustvari nisu želeli da ih mi oslobodimo.

  • Laki

    24. oktobar 2017 | 14:44

    Niko ambiciozan na svetu ne voli da je zarobljen. Mada u strahotama rata to nije ni lose. Imas kakvu takvu zastitu ako se vojske drze zakona ratovanja I postupanja prema zarobljenicima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA