≫ 

TUGA BOŽIJA: Ovako danas izgleda razrušena kosturnica srpskih vojnika koji su tukli Turke kod Kumanova (FOTO)

Spomen-kosturnica na brdu Zebrnjaku podignuta je 1937. godine u čast Kumanovske bitke u kojoj su Srbi tukli Turke, time osiguravši kontrolu nad Kosmetom i odlučivši ishod borbi na makedonskom ratištu. Onda su došli Bugari i srušili je u Drugom svetskom ratu

  • 2
Spomen-kosturnica na brdu Zebrnjaku podignuta je 1937. godine u čast srpske pobede nad Turcima u Kumanovskoj bici. Bugari su je srušili u Drugom svetskom ratu. Foto: Wikimedia Commons/Raso mk

Ovih dana obeležavamo 105 godina od Kumanovske bitke, vođene 23-24. oktobra 1912. na samom početku Prvog balkanskog rata, u kojoj je srpska vojska do nogu potukla tursku i jednim potezom osigurala kontrolu nad Kosovom i Metohijom te odlučila ishod borbi na makedonskom ratištu.

Zbog toga smatramo da je red da se prisetimo Spomen-kosturnice na brdu Zebrnjaku, podignute na tom položaju zato što je njegovim zauzimanjem od strane 6. pešadijskog puka Drinske divizije I poziva drugog dana bitke odlučen njen ishod.

Odboru bivših srpskih ratnika koji je utemeljen još 1922. godine trebalo je petnaest da uspeju u svom naumu. Tako je 31. oktobra 1937. svečano otkriven ovaj spomenik, a osveštali su ga mitropolit skopski Josif, episkop niški Jovan i episkop raško-prizrenski Serafim, na 25. godišnjicu Kumanovske bitke.

Spomen-kosturnica na brdu Zebrnjaku podignuta je 1937. godine u čast srpske pobede nad Turcima u Kumanovskoj bici. Bugari su je srušili u Drugom svetskom ratu. Ovako danas izgleda. Foto: Wikimedia Commons/irena Jovanovska

U Spomen-kosturnicu položeni su posmrtni ostaci oko četiri stotine pripadnika srpske vojske, a zdanje je bilo sagrađeno od najtvrđeg bazalta i armiranog betona. Kula-obelisk bila je visoka 48,5 metara. Iz njenog kubeta sijala je svetlost tri petro-maks lampe, tako da se i noću videla iz velike daljine. Kapelu u njenom sklopu oslikao je freskama Živorad Nastasijević.

A onda je došao bugarski okupator u Drugom svetskom ratu i porušio ovaj spomenik koji nikada nije obnovljen. Na slici iznad možete videti kako izgleda danas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Idemoo dalje

    25. oktobar 2017 | 00:36

    Opet ti Bugari,nikada nas nisu zaobilazili..

  • Spartak

    24. oktobar 2017 | 21:06

    Ako su tukli turke to znaci da su turci bili svezani.Vjerovatno se mislilo da su ratovali sa turcima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA