≫ 

FOTO-UBOD: Kraljevska srpska vojska ulazi pobednički u Skoplje nakon Kumanovske bitke

Kumanovska bitka vodila se 23-24. oktobra 1912. godine, a Srbi su odlučnom pobedom nad Turcima osigurali kontrolu nad Kosovom i Metohijom te odlučili ishod borbi na makedonskom ratištu. 26. oktobra, na današnji dan pre 105 godina, naša Prva armija umarširala je u prestonicu cara Dušana — Skoplje

  • 3
Srpska vojska nakon Kumanovske bitke ulazi u Skoplje 26. oktobra 1912. godine. Foto: Wikimedia Commons/The State Archives of the Republic of Macedonia

Prvi balkanski rat izbio je 8. oktobra 1912. godine, a bitka koja je praktično odlučila njegov ishod vodila se kod Kumanova već 23-24. tog meseca. Srbi su do nogu potukli Osmanlije, a finale boja je bilo posebno slatko.

U 9:30h drugog dana bitke Drinska divizija I poziva udarila je na turski centar, Turci su počeli da se povlače, ali su se potom vratili na prvobitne položaje. Međutim, u našem kontranapadu 6. pešadijski puk Drinske divizije I poziva zauzeo je Zebrnjak, brdo koje je bilo ključ turskih položaja.

U 15 časova Moravska divizija I poziva ulazi u oslobođeno Kumanovo, a otomanska vojska se povlači u potpunom. Srbi ne gone dušmane jer i dalje misle da im je glavnina na Ovčem polju.

Uprkos tome, ova bitka je odlučila ishod borbi na makedonskom ratištu: turska Vardarska armija se povukla ka Prilepu, a srpska Prva armija umarširala 26. oktobra—na današnji dan pre 105 godina—u Skoplje, prestonicu cara Stefana Uroša IV Dušana Silnog, te odmah počela sa pripremama za ofanzivu ka Prilepu i Bitolju.

Dva dana kasnije u Skoplje je stigla i Moravska divizija II poziva, Druga armija krenula u pomoć Bugarima koji su u opsedali Jedrene, dok su delovi Treće armije preko Metohije i severne Albanije pošli put Drača i Jadranskog mora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • MNE

    26. oktobar 2017 | 09:49

    Nesto malo naroda ih je cekalo

  • SE

    26. oktobar 2017 | 11:01

    hehehe,deset konjanika,pa ovo su ti neki nindze specijalci :)) za malo vam prodje ovo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA